De Dag van de Arbeid is een feestdag van zowel de socialistische als communistische arbeidersbeweging. Op 1 mei vindt in Nederland de Dag van de Arbeid plaats. In tegenstelling tot vele andere landen zijn wij niet vrij op deze dag. Wat is de Dag van de Arbeid eigenlijk? En waarom zijn de Nederlanders niet vrij?
In 1817 had de Engelse ondernemer Robert Owen al gepleit voor de achturige werkdag in fabrieken en werkplaatsen. Hij vond dat een betere organisatie van arbeid voor iedereen meer rijkdom kon opleveren. In Melbourne, Australië, werd in 1856 de eerste overeenkomst tussen werkgevers en werknemers gesloten waarbij de werkdag tot 8 uur werd beperkt. De Verenigde Staten nam in 1884 een wet aan waarin werd voorgesteld om vanaf 1 mei 1886 nog maar 8 uur per dag te werken. Ook was 1 mei in Amerika traditioneel ‘Moving Day’, de dag waarop arbeidscontracten wel of niet werden vernieuwd en arbeiders vaak op zoek gingen naar een andere woonruimte.
In 1889 werd 1 mei in heel Europa als officiële internationale Dag van de Arbeid uitgeroepen. Het doel was om door de vieringen en het op de been brengen van grote groepen arbeiders, de strijd voor de achturige werkdag te versterken. In Duitsland werd 1 mei op 10 april 1933 door Hitler tot ‘Feestdag van de nationale arbeid’ verklaard. Joseph Goebbels had deze maatregel voorgesteld om zo een groot aantal vakbondsleiders naar Berlijn te lokken. In Berlijn werden ze gevangen genomen en afgevoerd naar concentratiekampen. Ondanks deze daden, blijft Dag van de Arbeid toch een feestdag in Duitsland, net zoals de meeste Europese landen.
In Nederland raakte deze dag een beetje op de achtergrond, omdat na de Tweede Wereldoorlog de sociaal democraten zich verzoenden met het Koningshuis en waar Koninginnedag op 30 april uitgeroepen werd tot nationale feestdag. Het ontbreken van echte harde confrontaties tussen vakbonden en de overheid in Nederland is ook een reden dat Dag van de Arbeid een minder betekenisvolle dag is. Onze geschiedenis met betrekking tot de socialistische en communistische partijen is een stuk minder bloederig, omdat het poldermodel de scherpe kantjes van het protest werden gehaald. In Nederland is het dus geen officiële vrije dag, maar gewoon een werkdag.