De jacht op de invalleerkracht

Bel ons direct!

010-8001010

De jacht op de invalleerkracht

De vraag naar een invalleerkracht is in de afgelopen periode enorm toegenomen. Scholen komen onderwijsprofessionals tekort en kloppen bij bureaus aan om uitzendkrachten in te zetten. De vraag naar invallers is geëxplodeerd, zoals het Onderwijsblad (AOb) deze ontwikkeling op de arbeidsmarkt noemt. Vaak wordt er nog geprobeerd om de vervanging intern op te lossen, want een klas naar huis sturen omdat er geen vervanger is, is het laatste dat een school wil. Als dit niet lukt is hun laatste hoop een leerkracht via een uitzendbureau.

Voor uitzendbureaus wordt het wel steeds lastiger om een geschikte kandidaat te vinden, omdat er meerdere bureaus in dezelfde vijver aan het vissen zijn. In een korte tijd is het lerarenoverschot drastisch omgeslagen in een lerarentekort. Waar de school in het verleden uit meerdere kandidaten een keuze kon maken, is de markt nu zo ontwikkelt dat jij als onderwijsprofessional uit diverse opdrachten kan kiezen.

DIT IS WIJS samen met de school op zoek naar jou
DIT IS WIJS is een van die uitzendbureaus, die dagelijks tientallen aanvragen van scholen ontvangt. Medewerkers van DIT IS WIJS, waarvan het grootste gedeelte zelf in het onderwijs heeft gewerkt, staan dagelijks klaar om met deze aanvragen aan de slag te gaan en de openstaande aanvragen in te vullen. Met de krapte op de arbeidsmarkt én de griepgolf in de maand januari en februari is het helaas niet altijd gelukt om alle aanvragen in te vullen. Om zoveel mogelijk openstaande aanvragen in te kunnen vullen is DIT IS WIJS gaan denken vanuit het probleem ‘lerarentekort’ en hoe zij de scholen toch kunnen helpen. Een van deze oplossingen is het aanbieden van dagdiensten. Het is een tijdelijke noodoplossing met onderwijsassistenten die het aandurven om zelfstandige groepen te draaien. De onderwijsassistenten krijgen, voordat ze aan de slag gaan, een driedaagse cursus. Daarna zijn zij er klaar voor om scholen in nood (tijdelijk) te helpen.

DIT IS WIJS met jou op zoek naar de school
DIT IS WIJS zet zich naast de scholen ook in voor de onderwijsprofessional. Het team van DIT IS WIJS vraagt tijdens het intakegesprek met jou naar jouw wensen en behoeften. Deze leggen wij naast de wensen vanuit een school en zoeken voor beide partijen de ideale match. Eenmaal gestart op een school vergeten wij jou natuurlijk niet. Je krijgt bezoek van een DIT IS WIJS coach die met jou samen kijkt hoe het gaat, waar jij jezelf in zou willen verbeteren en of de opdracht past bij jouw verwachtingen.

Kritiek op de uitzendbureaus
Joke Middelbeek, voorzitter van Breed Bestuurlijk Overleg (BBO) uit echter felle kritiek op bureaus zoals DIT IS WIJS. Zij vindt dat de prijzen worden opgedreven en er veel te dure contracten worden aangeboden. ‘De arbeidsmarkt wordt ontwricht door hoge salarissen (LA-15) voor starters en extreme arbeidsvoorwaarden’, vindt Middelbeek. DIT IS WIJS heeft hier echter een andere visie op: Wij ontzorgen scholen in piektijden door extra personeel te leveren. Dat daar iets hogere kosten bij kijken is logisch, omdat wij streven naar een bepaalde kwaliteitseis en hier ook niet van afwijken. Wij ontzorgen door de volledige werving en selectie weg te nemen, waardoor een school dit zelf niet hoeft te doen. En dat is niet het enige dat DIT IS WIJS doet. Wij investeren namelijk ook in onze onderwijsprofessionals. Daarom zijn wij geen uitzendbureau, maar een onderwijsdienstverlener!

Ontwikkelingen
DIT IS WIJS staat en gaat voor kwalitatief en vernieuwd onderwijs. Om het lerarentekort op te kunnen vangen zijn wij gestart met ons eigen DIT IS WIJS Talents Traject. Een intensief traject waarin wij deelnemers van het traject, die al een gerelateerde HBO -opleiding hebben afgerond, begeleiden en zij een vierjarige studie in één jaar afronden. Na afloop ontvangen zij het internationaal erkende pabo diploma. De deelnemers doorlopen een zware selectieprocedure, waarin zij verschillende taal- en rekentoetsen moeten volbrengen, voordat zij worden toegelaten aan het traject.

 

De schaduwkant of toch niet?
Tot slot wordt er in het Onderwijsblad gesproken over de ‘De schaduwkant van uitzendbureaus’. Menno Kolk, voorzitter van de Groene Golf, geeft aan dat het werken voor uitzendbureaus niet alleen maar positieve kanten heeft:

Bij een uitzendbureau bouw je geen pensioen op:
DIT IS WIJS spiegelt haar lonen aan het onderwijs-cao. Een onderwijsprofessional via DIT IS WIJS verdient voor de gewerkte uren hetzelfde als dat zij dat via een school zouden doen. Uitzendkrachten vallen volgens het Onderwijs-cao niet onder die cao. Bij DIT IS WIJS bouw je als onderwijsprofessional wél pensioen. Dit gebeurt vanaf het moment dat een leerkracht 76 weken voor DIT IS WIJS heeft gewerkt. Geen pensioen? Bij DIT IS WIJS dus wel!

Werken via een bestuur is, na een uitzendbureau, een grote stap terug:
Er zijn een aantal bureaus die haar leerkrachten direct een salaris betalen volgens loonschaal LA15, voor zowel ervaren als startende leerkrachten. Kolk geeft aan dat, indien zij in de toekomst in het onderwijs willen blijven werken, zij een flinke stap achteruit moeten doen omdat scholen dit niet kunnen. Gelukkig investeert DIT IS WIJS in haar onderwijsprofessionals en is het zeer aantrekkelijk voor onderwijsprofessionals om bij DIT IS WIJS te blijven werken. Wij willen natuurlijk niet dat jij weggaat en dat je blij wordt van ons. DIT IS WIJS zorgt voor kosteloze trainingen, workshops en een coach die de leerkrachten persoonlijk kent en in de praktijk coacht om er een nóg betere professional van te maken. Tot slot kan je meeprofiteren van de voordeelservice, waardoor je vaste kosten lager kunnen uitvallen.

Als oproepkracht verdien je alleen de gewerkte uren:
Bij DIT IS WIJS denken wij mee met de leerkrachten. Wij beseffen ons dat er ook voorbereidingstijd nodig is en die krijgen zij dan ook uitbetaald. Overige gemaakte kosten voor DIT IS WIJS, zoals reiskostenvergoeding of parkeerkosten, kunnen zij uiteraard declareren.

Het werken met leerkrachten van uitzendbureaus zorgt voor scheve gezichten:
Menno Kolk schetst de situatie dat er scheve gezichten komen, indien er een onderwijsprofessional van een uitzendbureau op een school komt werken. In onze optiek is dit een subjectieve mening en vinden wij het allerbelangrijkst dat de leerlingen kwalitatief hoogwaardig onderwijs krijgen.

Als een school een leerkracht wilt overnemen, moeten zij een afkoopsom betalen:
DIT IS WIJS investeert veel tijd en middelen om de juiste kandidaten aan zich te binden. Het zou zonde zijn als wij een hoop tijd investeren om de onderwijsprofessional vervolgens gratis de deur uit te sturen en bij een school laten werken. Gelukkig is één van onze kernwaarden ‘Samen’en komen wij er samen ook zeker uit. Wij hebben met heel veel scholen en besturen goede afspraken gemaakt en zodra de samenwerking bevalt komen we er vast uit wat betreft inzet voor de rest van een schooljaar of zelfs een definitieve overname.

Contactgegevens:
DIT IS WIJS
Rivium Boulevard 156
2909LK Capelle aan den IJssel
010 – 800 10 10