De klok gaat weer achteruit! Lees snel wat dat voor jou betekent.

De klok gaat weer achteruit! Lees snel wat dat voor jou betekent.

De zomer is voorbij. De temperatuur zakt en een paraplu is geen overbodige luxe meer, want voor je het weet word je verrast door een plotselinge regenbui. Het is herfst!

Zomertijd of wintertijd?

Op 28 oktober gaat officieel de wintertijd weer in en dat betekent dat de klok een uur achteruit gaat. We kunnen een uur langer slapen, maar ‘s avonds zal het ook een uur eerder donker worden. Dit kan een effect hebben op je bioritme. Het menselijk lichaam moet namelijk wennen aan een uur minder slaap (bij winter- naar zomertijd), maar ook aan een uur minder daglicht (zomer- naar wintertijd).   

Hoe zit dat bij kinderen?
Voor volwassenen klinkt een uur langer slapen als muziek in de oren. Totdat je jonge kinderen hebt. Die hebben meer moeite met de omschakeling van zomer- naar wintertijd en vice versa. Heb jij een ochtendkind en staat jouw kind altijd al om 7 uur naast zijn bed? Met de klok een uur achteruit zal dit dus 6 uur worden. Avondkinderen zullen veel meer moeite hebben om ‘s avonds in slaap te vallen en zijn ‘s ochtends niet wakker te krijgen.

Wijze tips:

  • Breng de kinderen in de week voor het ingaan van de wintertijd dagelijks 5 a 10 minuten eerder (bij avondmensen) of 5 a 10 minuten later (bij ochtendmensen) naar bed. Dit zorgt ervoor dat je het slaapschema van je kind verlegd en is de kans het grootst dat je makkelijker wakker wordt.
  • Koop een lichtwekker. Een lichtwekker verlicht de slaapkamer ‘s ochtends alsof de zon opkomt. Dit kan ervoor zorgen dat je kind rustiger en op een natuurlijke manier wakker wordt.
  • Laat kinderen geen intensieve dingen doen voordat ze gaan slapen. Denk aan spelletjes spelen op een tablet of spelletjes op de PlayStation/XBOX. Hier wordt een kind alleen maar heel erg actief van.
  • Zorg altijd voor een goed ontbijt. Het ontbijt geeft veel energie, waardoor ze de dag goed kunnen beginnen en minder last hebben van vermoeidheid.


Afschaffen van de zomer- en wintertijd
In de twintigste eeuw zijn er een tal van initiatieven opgezet die een oplossing konden bieden voor energiebesparing. Eén van de ingevoerde initiatieven was om de klok een uur vooruit te zetten in de zomermaanden. Hierdoor blijft het langer licht en kan er meer elektriciteit en energie bespaard worden. Tevens zou dit beter passen bij het levensritme.

Er wordt momenteel veel gediscussieerd over het afschaffen van de zomer- en wintertijd. Nederland dient voor maart 2019 aan te geven of er wordt overgestapt op een permanente zomer- of wintertijd. Voor nu is het nog even afwachten wat er in Brussel wordt besloten voor de Europese tijdzone!

Hoe kun je hier als onderwijsprofessional op inspelen?

Ouders blijven verantwoordelijk voor de opvoeding van hun kinderen, maar als onderwijsprofessional kun je wel belangrijk zijn. Signaleer jij dat kinderen (over)vermoeid in de klas zitten? Durf het gesprek aan te gaan met de ouders/verzorgers van het desbetreffende kind en deel de wijze tips met hen. Uiteindelijk willen we dat alle kinderen uitgerust op school aankomen!

Wat vind jij? Ben jij voor een permanente wintertijd? Is de verdeling zomer-en wintertijd nu prima? Of zou je liever voor altijd de zomertijd aan willen houden? En hoe ga jij hier in de klas mee om? Laat het ons weten!

Volg, like en deel ons!