“Een haatpagina over mij…”

Van 18 september tot en met 22 september 2017 is ‘De Week Tegen Pesten’, met als thema online pesten. In deze week worden leraren geholpen met tips en tools over het voorkomen en aanpakken van online pesten. Een samenwerking met ouders, het team en de leerlingen is daarbij onmisbaar. DIT IS WIJS biedt de cursus: ‘Ik wil niet gepest worden’ aan.

“Ik word iedere dag gepest en zie het leven niet meer zitten. Ik weet niet waarom ze mij dit aan doen en wat ik hen heb misdaan. Ik durf mezelf niet meer op school te vertonen, bang dat ik weer geduwd, uitgelachen en uitgescholden word.

Maar niet op school zijn helpt ook niet meer, want ze pesten mij ook online. Plaatsen foto’s van mij die bewerkt zijn, waar ik niks vanaf weet, of ze verspreiden roddels over mij. Ik kwam er laatst achter dat ze een haatpagina gemaakt hadden over mij. Hier stonden allemaal reacties bij van mensen van mijn school, over dat ze mij dom vinden en lelijk en dat ik niks kan en niemand om mij geeft.

Ik krijg het gevoel alsof ik het zelf veroorzaak. Misschien ben ik echt lelijk en dom. Misschien geeft er inderdaad niemand om mij. Ik heb tenslotte ook geen vrienden en moet altijd alleen eten, bij de fietsen. En als niemand met mij wil omgaan of om mij geeft. Wat is het nut dan van hier zijn?

Als ik nu thuis kom van school heb ik vaak de neiging om mezelf pijn te doen. Net zo’n pijn als ik krijg van het gevoel dat de pesters mij geven. Ik durf het mijn ouders ook niet te vertellen. Wat zullen ze teleurgesteld zijn. Een kind dat gepest wordt, een zwakkeling in de familie. Misschien zijn zij wel beter af als ik niet meer besta…”

Pesten. Het is een vorm van gedrag waarbij één of meerdere mensen iemand op dusdanige manier behandelen dat de andere daar psychisch en/of fysiek onder lijdt. De manier waarop pesten gebeurt, kan verschillen. Fysiek of verbaal, maar de meest recente vorm van pesten is ‘online pesten’, ook wel cyberpesten.

Maar wat is online pesten, of cyberpesten, eigenlijk? Er zijn verschillende benamingen voor hetzelfde verschijnsel, zoals cyber bullying, digipesten etc. Het is in ieder geval pesten waarbij internet het middel is. Denk hierbij aan beledigingen via e-mail, het aanmaken van nepprofielen/haatpagina’s op Social Media of plaatsen van ongewenste, vaak bewerkte, foto’s van een persoon.

In 2017 zijn de computers, tablets, smartphones en sociale media niet meer weg te denken uit ons leven, dus ook niet uit het leven van de kinderen. Dit zorgt ervoor dat online pesten, of cyberpesten, steeds vaker voor komt. DIT IS WIJS staat achter de Week Tegen Pesten, die volgende week zal beginnen. Voor kinderen is online pesten hetzelfde als ‘gewoon’ pesten. Het uitschelden van iemand, roddelen over iemand of diegene buitensluiten. Maar het gebeurt ook op andere manieren zoals het hacken van accounts, nare berichten plaatsen uit naam van een ander of bijvoorbeeld het ongevraagd online verspreiden van bewerkte foto’s of filmpjes.

Online pesten is een laagdrempelige manier om te pesten voor kinderen, omdat het moeilijker is de pester te achterhalen en vaak wordt er niet nagedacht over de consequenties van het online plaatsen van gemene berichten. Alleen bij ernstige gevallen van online pesten bijvoorbeeld bij doodsbedreigingen of bij het verspreiden van foto’s zien mensen pas de ernst van de situatie in. We mogen echter niet vergeten dat elke situatie van online pesten, ook de minder dramatische zoals het verspreiden van roddels of het verzenden van gemene boodschappen via Whatsapp of Social Media kwetsend kunnen zijn voor kinderen en het zelfvertrouwen van kinderen kunnen ondermijnen.

Slachtoffers van online pesten vertonen meer symptomen van depressie, stress en angst dan slachtoffers van klassiek pesten. Bovendien is een aanzienlijke groep van de slachtoffers van online pesten ook slachtoffer van klassiek pesten. Deze kinderen, die slachtoffer zijn van beide vormen van pesten, lijden door de accumulatie van pesten in de offline én online omgeving doorgaans het meest onder de online pesterijen en zijn het vaakst depressief.

‘Niet meer de pijn, maar de littekens blijven jeuken.’

DIT IS WIJS biedt een oriëntatie cursus aan die handvatten en oefening biedt om een moeilijk gesprek te voeren met ouders van een gepest kind. Maar ook om op te staan als anti-pestcoördinator. Naast deze oriëntatie cursus biedt DIT IS WIJS ook een opleiding aan tot echte anti-pestcoördinator. Wil jij hier meer over weten? Kijk dan op ditiswijsacademy.nl

Wil je meer informatie over online pesten, weten wat voor soort leraar/lerares jij bent of meedoen als school aan de Week Tegen Pesten? Klik dan snel op één van deze buttons hieronder!

– Geschreven door Ot Dee