In gesprek met Anja Kramer over Villa Vrolijk

Bel ons direct!

010-8001010

In gesprek met Anja Kramer over Villa Vrolijk

Sinds mei 2018 heeft DIT IS WIJS een nieuwe MVO-partner, genaamd Villa Vrolijk. Op donderdag 21 juni heeft DIT IS WIJS een bezoek gebracht aan Villa Vrolijk en kennis gemaakt met Anja Kramer, eigenaresse en initiatiefnemer van deze prachtige organisatie. Wij hebben een kijkje mogen nemen in het huis van Anja, waar zij kinderen met een (ernstig) meervoudige beperking opvangt, zodat ouders even tijd voor zichzelf hebben en voor de andere kinderen in het gezin. Daarnaast is logeren voor de kinderen bij Villa Vrolijk een feestje!

Onder het genot van een bak koffie vertelt Anja ons over de huidige situatie van Villa Vrolijk en over haar toekomstplannen.

”In mijn eentje kon ik het verschil niet gaan maken. Dus ben ik voor mijzelf begonnen”

Een kijkje bij Villa Vrolijk
Villa Vrolijk is een kleinschalige organisatie die zich gevestigd heeft in het woonhuis van Anja gelegen in het noorden van Amsterdam. Na haar studies Sociaal Pedagogisch Werk en Social Work heeft Anja bij verschillende zorgorganisaties gewerkt en werkte zij als pgb’er bij gezinnen thuis. Na haar vrijwilligerswerk op Bali, had zij het idee om full time bij een zorgorganisatie aan de slag te gaan. Dat dit geen match was, werd ons direct duidelijk.

Anja vertelt: “Er werd een dame in bad gezet met badwater gevuld tot haar tepels met een nekkraag om en wij moesten door naar de volgende bewoonster. Deze vrouw werd in bad achterlaten en we zouden later terugkomen. Dat vond ik verschrikkelijk om mee te maken. Want zo kun je toch niet genieten van een lekkere badsessie. De sfeer, de haast en geen tijd hebben voor de clienten, dat paste niet bij mij. Als collega’s een verhaaltje voor een kind voorlezen als verplichting zien, dan merk je dat je niet op de juiste plaats zit. Ik merkte al snel dat ik daar in mijn eentje niet het verschil kon maken, maar dat het wel anders moest en kon! Toen ben ik voor mijzelf begonnen.

Ondertussen is het team van Anja gegroeid naar 6 medewerkers. Haar eigen privésituatie zet zij opzij om onderdak te bieden voor ‘haar’ kinderen. Een aantal kinderen kent Anja al meer dan 4 jaar en komen al ruim 2 jaar bij Villa Vrolijk. Dat Anja haar privéleven opzij zet dringt pas echt bij ons door op het moment dat zij laat zien dat ze woont, leeft en slaapt met de kinderen. Ze gaat met de kinderen naar bed en ze staat er mee op.

Het huis en de tuin van Villa Vrolijk

….en dat doen wij allemaal! Het is niet zo dat je shift ’s ochtends start en dat de kinderen nog op bed liggen en dat je aan het einde van de dag de deur achter je dicht trekt. Het is samen avondeten, samen tanden poetsen en samen wakker worden….” Wij waren erg onder de indruk.

Anja straalt energie en passie uit, als zij over Villa Vrolijk verteld. 3 weekenden per maand ontvangt zij een aantal kinderen en ook in de vakanties is Villa Vrolijk open. Na de zomer worden dat 4 weekenden per maand. Met steun van DIT IS WIJS heeft zij een nieuwe bus gerealiseerd, die is omgedoopt tot de FRANK-bus. “Daar ben ik DIT IS WIJS heel dankbaar voor. De bus is gevuld met liefde, want iedereen heeft iets bijgedragen en de actie gesteund en dat is zo gaaf!” Met de Frank-bus, haalt Villa Vrolijk de kinderen soms op, maar gebruiken ze vooral voor uitstapjes zoals zwemmen, huifbedrijden of naar een speeltuin, nu kunnen zij met zijn allen in één bus!

De FRANK-bus

Toekomstplan
Als we Anja vragen naar haar toekomstplannen, heeft zij dit al concreet voor ogen.

Ik ben bezig met een strategisch beleidsplan om een grote en eigen locatie te openen, waar we onze eigen ‘Villa Vrolijk wereld’ kunnen creëren met een eigen slaapkamer voor ieder kind, een badkamer en slaapkamer op de begane grond een tuin, dieren en ruimte! Mijn ouders zijn ook heel betrokken bij Villa Vrolijk en helpen graag, de kinderen zijn dol op ze! Ik wil een nieuwe locatie realiseren waar ik in de toekomst zowel ‘mijn kinderen’ als mijn ouders kan helpen, zodra ze dat nodig hebben.