Vacatures
Voor professionals
Voor scholen
Voor kinderopvang
DIT IS WIJS
Academy
04 april 2023 | 3 minuten leestijd

Educatieve apps in het voortgezet onderwijs

Het onderwijs wordt steeds digitaler. Blended learning is het ‘nieuwe normaal’ en er bestaan inmiddels honderden educatieve apps die ingezet kunnen worden om leerlingen te ondersteunen in het leerproces. Wil jij je lessen leuker en interessanter maken? Wij hebben de populairste educatieve apps voor het voortgezet onderwijs voor je op een rijtje gezet. Team Shake Er […]

Het onderwijs wordt steeds digitaler. Blended learning is het ‘nieuwe normaal’ en er bestaan inmiddels honderden educatieve apps die ingezet kunnen worden om leerlingen te ondersteunen in het leerproces. Wil jij je lessen leuker en interessanter maken? Wij hebben de populairste educatieve apps voor het voortgezet onderwijs voor je op een rijtje gezet.

Team Shake

Er is altijd wel een leerling die tijdens de gym als laatste wordt gekozen. Wil je dit voorkomen? Dan is de app Team Shake een goede toevoeging. Team Shake is namelijk een uitstekende app om groepsactiviteiten te organiseren en klassenindelingen te maken. Het helpt leraren om snel en eenvoudig teams samen te stellen op basis van verschillende criteria, zoals vaardigheidsniveau, geslacht en leeftijd. Het is vooral handig voor docenten die worstelen met het maken van evenwichtige groepen en het voorkomen van favoritisme. Team Shake kan ook worden gebruikt om willekeurige presentatievolgordes te genereren en studenten te koppelen voor peer reviews.

Duolingo

Duolingo is een van de populairste taal-leerplatforms ter wereld. Het biedt een leuke en interactieve manier om meer dan 30 talen te leren, waaronder Engels, Frans, Spaans, Duits en zelfs minder bekende talen zoals Iers en Esperanto. Duolingo maakt gebruik van gamification-technieken om studenten gemotiveerd te houden en hen te helpen nieuwe woorden en grammatica te leren door middel van korte, dagelijkse oefeningen. Het biedt ook een sociaal aspect, zodat studenten kunnen concurreren met vrienden en hun voortgang kunnen delen.

Google Classroom

Google Classroom is een gratis online platform waarmee docenten cursussen kunnen organiseren, opdrachten kunnen maken en hun leerlingen kunnen volgen. Het stroomlijnt het hele leerproces door het beheren van documenten, het bijhouden van deadlines en het vergemakkelijken van communicatie tussen leerlingen en docenten. Google Classroom integreert naadloos met andere Google-producten, zoals Google Drive en Google Docs, waardoor het eenvoudig is om lesmateriaal te delen en samen te werken aan projecten.

Smiling Mind

Mindfulness en stressmanagement zijn essentieel voor het welzijn van studenten in het voortgezet onderwijs. Smiling Mind is een gratis mindfulness-app die meditatie-oefeningen aanbiedt, speciaal ontworpen voor jongeren. Het heeft programma’s voor verschillende leeftijdsgroepen en richt zich op het verbeteren van de concentratie, het verminderen van stress en het bevorderen van positieve emoties. Door regelmatig gebruik te maken van Smiling Mind, kunnen studenten hun mentale gezondheid verbeteren en beter omgaan met de uitdagingen van het voortgezet onderwijs.

Freedom

Het kan moeilijk zijn om geconcentreerd te blijven in een wereld vol afleidingen, vooral voor studenten die proberen te studeren. Freedom is een app die helpt bij het beheren van deze afleidingen door websites en apps te blokkeren die de aandacht van studenten kunnen afleiden. Gebruikers kunnen aangepaste blokkeerlijsten maken en tijdslimieten instellen om zichzelf te dwingen zich te concentreren op hun studie. Freedom is een uitstekend hulpmiddel voor studenten die worstelen met zelfdiscipline en tijdmanagement.

Poll Everywhere

Poll Everywhere is een interactieve tool die docenten kunnen gebruiken om realtime peilingen en quizzen te maken tijdens hun lessen. Het maakt het mogelijk om snel feedback te verzamelen en de betrokkenheid van studenten te vergroten. Studenten kunnen antwoorden geven via hun smartphones, tablets of laptops, en de resultaten worden onmiddellijk weergegeven. Poll Everywhere is perfect voor het controleren van het begrip van leerlingen en het aanpassen van de les aan de behoeften van de klas.

Stilzitten

Stilzitten is een educatieve app die zich richt op het bevorderen van een gezonde levensstijl en het verhogen van de lichamelijke activiteit van studenten. De app moedigt studenten aan om regelmatig pauzes te nemen en eenvoudige lichaamsbewegingen te doen om hun energieniveau en focus te behouden. Stilzitten biedt ook informatie over het belang van bewegen en tips voor het behouden van een goede lichaamshouding tijdens het zitten. Het is een geweldige aanvulling op elk educatief programma dat aandacht besteedt aan het welzijn van studenten.

Kahoot!

Kahoot! is een game-gebaseerd leerplatform dat docenten en studenten kunnen gebruiken om aangepaste quizzen en educatieve spellen te maken. Het platform maakt leren leuk en boeiend en helpt studenten om informatie beter te onthouden. Kahoot! kan gebruikt worden om elke lesstof te versterken, van wiskunde en geschiedenis tot talen en kunst. Studenten kunnen ook hun eigen quizzen maken om hun kennis te testen en hun vrienden uit te dagen.