Vacatures
Voor professionals
Voor scholen
Voor kinderopvang
DIT IS WIJS
Academy
27 oktober 2022 | 3 minuten leestijd

3 tips om iedereen bij de les te houden

De herfstvakantie zit erop en het is tijd om weer aan de slag te gaan. De leerlingen zitten vol vakantieverhalen, die ze natuurlijk graag met hun klasgenootjes willen delen. Hoe zorg je dat je iedereen bij de les houdt? Je leest het hier.

1: Kringgesprek

Vakantieverhalen zijn er om verteld te worden. Om te voorkomen dat de leerlingen tijdens de rekenles verhalen gaan uitwisselen, kun je zelf een moment creëren waar elke leerling zijn of verhaal kan doen. Laat de stoeltjes in een kring zetten en laat elke leerling even aan het woord. Zo voelt iedereen zich gehoord en leren de kinderen elkaar nog beter kennen ook.  

2: Smartbreaks

Merk je dat de leerlingen tegen de middag wat lusteloos worden of juist de focus verliezen? Dan bieden Smartbreaks uitkomst. Deze sportieve tussendoortjes van 5 minuten zorgen ervoor dat ze hun energie even helemaal kwijt kunnen en weer vol focus aan de slag gaan. Het enige wat jij hoeft te doen is een video aan zetten en de instructeurs doen de rest.

De Smartbreaks zijn er in drie categorieën, waardoor je voor iedere klas een passende smartbreak kunt selecteren:

  • Energizer;
  • Focus;
  • Bewegend leren.

Kies voor een energizer om alle overtollige energie eruit te laten. Zorg dat leerlingen zich ontspannen door met focus smartbreaks aandacht te besteden aan het ontwikkelen van positieve gedachten en zelfvertrouwen. Liever actief bezig zijn en tegelijkertijd iets leren? Met de bewegend leren smartbreaks doen de leerlingen uitdagende oefeningen als tafels springen en klok rennen.

3: Betrek de vakantie in de les

Weet je waar iedereen naar toe is geweest of wat ze tijdens de vakantie hebben gedaan? Houd dan de vakantiesfeer nog even vast door dit in de les te betrekken. Geef een aardrijkskundeles waarbij je alles over de vakantielanden vertelt, maak rekensommen met herfstbladeren of ga aan de slag met leuke herfst knutsels.