Vacatures
Voor professionals
Voor scholen
Voor kinderopvang
DIT IS WIJS
Academy
13 maart 2024 | 3 minuten leestijd

5 tips om de klas klaar te maken voor de lente!

De lente is de perfecte tijd om de klas op te frissen. Als het goed is kun je vanaf nu weer lekker meer naar buiten en het biedt dus ook de kans om andere leuke activiteiten te doen. Dit is het ideale moment om de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen te benutten en hen te leren over groei, vernieuwing, en de schoonheid van dit fleurige seizoen. Om je hierbij te helpen hebben wij in deze blog wat leuke ideeën om de klas lenteklaar te maken!

 

1. Een klastuin

Maak gebruik van de lente om kinderen de basis van tuinieren bij te brengen en het proces van het groeien van een plantje te bestuderen. Je kunt klein beginnen met bijvoorbeeld zonnebloemen of tuinkers. Elke leerling kan zijn eigen plantje verzorgen, wat niet alleen bijdraagt aan hun verantwoordelijkheidsgevoel, maar ook aan hun begrip van de natuur. Dit kan zowel binnen in potjes als buiten, als de schoolruimte het toelaat.

Je kunt de klas in groepjes splitsen en verdelen wie er deze week verantwoordelijk is voor de plantjes. Zij kunnen ze water geven en bijvoorbeeld onkruid weghalen. Je kunt er volledig je eigen draai aangeven en leerlingen vinden dit altijd leuk!

2. Boeket knutselen

Er zijn oneindig veel leuke ideeën om bloemen te knutselen met karton, satéstokjes, crêpe papier, noem maar op. Deel de klas op in groepjes en geef elke groep de opdracht om een andere bloem te knutselen. Op die manier heb je aan het eind van de middag genoeg kleurrijke boeketten om je hele lokaal op te vrolijken! Hier een paar knutselideeën:

Narcissen met cakevormpjes

Tulpen vouwen

Handjes bloemen

3. Lente gedichten

Fleur de lees- en schrijflessen op door de leerlingen lente gedichten te laten schrijven. Begin met het maken van een woordweb met woorden die te maken hebben met de lente en laat de leerlingen vervolgens rijmwoorden hierop bedenken. Met een paar voorbeeldjes kan iedereen aan de slag met zijn of haar eigen lente gedicht. Verzamel alle gedichtjes aan een slinger door de klas of plak ze op de muur of het raam. Ze kunnen het papier eventueel ook versieren of je kunt van te voren de papieren in de vorm van een bloemetje knippen.

4. Buiten spelen en leren

Benut het mooiere weer door les te geven in de buitenlucht. Door middel van spelletjes kunnen leerlingen ook heel veel leren. Denk aan speurtochten of lente-gerelateerde sport- en spelactiviteiten. Dit is niet alleen goed voor de fysieke gezondheid, maar biedt ook een dynamische leeromgeving waarin kinderen op een interactieve manier kunnen leren over de natuur en het milieu.

Een leuk idee voor jonge kinderen is het bijenspel. Hierbij zijn de leerlingen de bijen en moeten zij pollen (gekleurde ballen) van de ene bloem (korf of emmer) naar de andere bloem brengen. Leg hierbij ook goed uit wat bijen doen en waarom we ze bijvoorbeeld zo hard nodig hebben. Je kunt het spel zo moeilijk of makkelijk maken als je wil. Het zou bijvoorbeeld ook een wedstrijdje kunnen zijn in teams.

Een andere idee is een lente speurtocht/bingo. Elke groepje leerlingen krijgt een lijst met dingen die ze buiten moeten vinden. Bijvoorbeeld bepaalde bloemen, planten, insecten of blaadjes. Iedereen kan in de buitenlucht op zoek gaan naar de items op hun kaart en je kunt er ook een wedstrijd element aan hangen.

5. Tekenen en schilderen

Neem je leerlingen mee naar buiten met ieder een eigen canvas. Laat iedereen een lente gerelateerd object kiezen op het schoolplein en laat ze een middagje schilderen en tekenen. Op basis van de leeftijd van de leerlingen kun je de moeilijkheidsgraad van de opdracht bepalen. Bovenbouwleerlingen kunnen een gedetailleerdere bloem tekenen waarin je bijvoorbeeld ook meeldraden kan zien, hier leren ze ook heel veel van!

 

Elk van deze tips biedt een leuke maar ook leerzame manier om de lente te verwelkomen in de klas. Door deze activiteiten te integreren in je lesplan, creëer je een levendige en inspirerende leeromgeving die de leerlingen zal motiveren en daarnaast ook hun kennis over dit mooie seizoen verbreedt.

Laat de lente maar komen!