Vacatures
Voor professionals
Voor scholen
Voor kinderopvang
DIT IS WIJS
Academy
02 september 2022 | 3 minuten leestijd

5 tips voor de start van het schooljaar

Na een heerlijke zomer, is het nieuwe schooljaar (bijna) begonnen! Je bent heerlijk uitgerust en zit vol nieuwe energie. Het begin van het schooljaar is echter een spannende tijd. Je hebt een nieuwe klas en dan heb je ook nog de lesvoorbereidingen, alle administratie, vergaderingen en andere taken. Hoe zorg je dat je dat ontspannen gevoel vasthoudt? Wij geven je 5 tips voor een ontspannen start van het schooljaar.

Start van het schooljaar: plannen

Een schooljaar is verdeeld in drukke- en wat minder drukke periodes. Denk aan toets momenten, het schrijven van rapporten, tienminuten gesprekken en de periode naar de vakanties toe. Door deze zaken al goed in je agenda te plannen, creëer je niet alleen overzicht maar zorg je ook voor rust in je hoofd. Je hoeft niet alles in één keer te doen, elke keer een beetje kan namelijk ook. Heb jij een duo collega? Maak dan duidelijke afspraken zodat je het werk kunt verdelen. Zo zorg je niet alleen voor jezelf voor een ontspannen start van het schooljaar, maar ook voor je duo collega.

Hou je administratie bij

Bestaat jouw administratie uit een hoop losse briefjes en krabbels in je notitieboekje? Dan kan het zijn dat je aan het eind van de week geen idee meer hebt wat je bedoelde en kost het veel tijd om het allemaal netjes in het systeem te krijgen. Stress gegarandeerd. Het lijkt een open doel, maar als je alles meteen in het systeem registreert voorkom je dat je dit op een later tijdstip nog moet doen. Ben jij graag vroeg op school omdat je dan rustig kunt opstarten? Dan is dit gelijk een perfect moment om je administratie te doen.

Zorg voor ontspanning

Voel jij de stress naar je hoofd stijgen? Tijd om een stapje terug te doen en wat broodnodige ontspanning in te lassen. Ga naar de sportschool, maak een wandeling door de natuur of plof op de bank met een leuk boek, een spannende serie of een luchtige film. Ook mindfulness kan een goede optie zijn. Mindfulness zorgt er namelijk voor dat je niet alleen ontspant, maar ook weer meer in het moment komt. Zo kun je er de volgende dag weer met nieuwe energie tegenaan.

Ook tijdens je werkdag kun je een momentje nemen om te ont stressen en rust in te lassen. Let op je ademhaling, kijk eens goed om je heen of droom even weg als je klas druk aan het werk is.

Maak een to do lijstje

Het maken van een to do lijstje zorgt niet alleen voor overzicht, maar brengt ook focus in je werkzaamheden aan. Neem voordat je dag start een momentje om te bepalen wat de drie belangrijkste taken van de dag zijn. Staat een taak niet op je lijstje en heeft het geen bloedspoed? Zet hem dan op een ander lijstje. Zo kun je eerst met de hoogste prioriteiten aan de slag en daarna door met het volgende lijstje. Heb je je lijstje met minder belangrijke zaken niet helemaal af kunnen strepen? Bekijk dan de volgende dag of ze op dat lijstje blijven staan of naar het lijstje met drie belangrijkste taken verhuizen.

Investeer in een goede relatie met je leerlingen

Goed contact met je leerlingen is essentieel voor een goede start van het schooljaar. Als zij zich veilig voelen, doen ze actiever met de les mee en worden de leerprestaties automatisch hoger. Gebruik de eerste weken van het schooljaar dan ook om in het contact met je leerlingen te investeren. Wees positief, las momenten in om de leerlingen beter te leren kennen en vertel daarbij ook wat over jezelf. Een goed moment hiervoor is een check-in of ook wel kringgesprek. Door hierbij elke leerling aan het woord te laten voelen zij zich niet alleen gehoord, maar leren ze elkaar ook beter kennen.