Vacatures
Voor professionals
Voor scholen
Voor kinderopvang
DIT IS WIJS
Academy
09 december 2022 | 3 minuten leestijd

5 tips voor invalkrachten op een basisschool

Het is dinsdagmiddag en de telefoon gaat. Planner Lars van DIT IS WIJS vraagt of je morgen beschikbaar bent om aan groep 5 les te geven op een basisschool in Schiebroek in Rotterdam. De juf zit de komende dagen met griepsymptomen thuis. 

Als invalkracht heb je vaker met dit bijltje gehakt. Dit is juist wat je zo leuk vindt aan voor de klas staan: iedere keer nieuwe gezichten, werken aan de groei en ontwikkeling van leerlingen en tegelijkertijd ervaring opdoen op verschillende scholen. Het invallen op een school doet een beroep op je flexibiliteit en je inzet om leerlingen goed onderwijs en een plezierige dag te bezorgen. Je daagt jezelf iedere keer uit om het maximale uit jezelf te halen én uit de leerlingen die jij lesgeeft. Wat je wil is een vliegende start maken met de groep. 

In dit blog geeft Sonja van der Veen, coach en trainer bij DIT IS WIJS, je 5 praktische tips en tools om de dag goed te beginnen. 

 

# Tip 1: Zorg voor een simpele maar doeltreffende voorbereiding

Bedenk vooraf welke regels je gaat hanteren en waar je aan vast wilt houden, bepaal wat voor jou belangrijk is. Hanteer niet meer dan drie gedragsregels. Drie is voor de leerlingen te overzien. Ook al heb jij het al uitgedacht, bepaal samen met de leerlingen de regels voor die dag. Zo betrek je ze bij wat wel en niet de bedoeling is en is vanaf het begin duidelijk wat gewenst gedrag is. Als invalkracht bepaal jij de dag; bij jou mag het anders gaan dan bij de vaste leerkracht. 

# Tip 2: Neem de tijd voor een persoonlijke kennismaking

Begin de ochtend met kennismaken en neem daar de tijd voor. Dat levert je gedurende dag ‘winst’ op. En onthoud: bij invallen gaat sfeer boven lesstof! Vertel ook over jezelf. Wie ben jij en waar hou jij van? Toon oprechte interesse in de leerlingen. Dat maakt het makkelijker om ze op een later moment persoonlijk aan te spreken. 

# Tip 3: Doorsta de test van leerlingen

Leerlingen zijn nieuwsgierig, gaan graag op onderzoek uit en zoeken de randjes op in wat wel en niet mag. Ook bij jou, misschien wel juist bij jou als invalkracht. Alles is al anders die dag. De leerlingen gaan je uitproberen, maar antwoord zonder twijfel in je stem. Zorg daarom vanaf het begin voor duidelijkheid en structuur. Beantwoord vragen als Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom en vooral Hoe lang. Werk met een stoplicht en timer. En zet alles overzichtelijk op het digibord. Zichtbaarheid is belangrijk.

#Tip 4: Geef de leerlingen een begintaak

Na een uitgebreide kennismaking geef je de leerlingen een begintaak. Laat ze bijvoorbeeld een persoonlijk naambordje maken. Leuk voor de leerlingen en het helpt jou om snel de namen te leren. Dit geeft jou de tijd en ruimte om te kijken of er een programma ligt. Gebruik het eventuele programma dat er al ligt als leidraad. Houd daar niet te strak aan vast. De dag loopt al anders, laat sommige dingen ook gewoon gebeuren. 

# Tip 5: Reageer met humor 

Maak er een leuke dag van. Voor jou én voor de leerlingen. Dat is de beste insteek. Zorg voor blije gezichten en dat er tussendoor gelachen wordt met elkaar. Tegelijkertijd is humor een effectieve manier om naar de gemaakte regels te verwijzen Houd de groep zo lang mogelijk bij elkaar. Een leerling de klas uitsturen is echt je laatste redmiddel. Denk vooraf bij het bepalen van de regels na over belonen en straffen. 

De dag zit erop. Sluit de dag positief af met elkaar. Vertel wat er goed ging en hoe jij de groep hebt ervaren. Laat alle kinderen ook benoemen hoe zij het vonden. Laat ze naar elkaar of naar jou een compliment uitdelen. Dat vindt iedereen leuk om te krijgen!

Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden als invalkracht bij DIT IS WIJS?
Lees er meer over op onze website: klik hier

Meer informatie?

Redactie DIT IS WIJS

Ik help je graag op weg!
Neem contact op met mij.