Het regent, het regent.. de pannetjes worden nat. Nu de dagen steeds korter worden, neemt ook de kans op een fikse regenbui flink toe. Wat doe je als jouw klas binnen moet blijven? En hoe zorg je dat ze overtollige energie kwijt kunnen? Wij geven je 5 tips voor een leuke pauze als het regent.
1. Spelletjes spelen
Merk je dat de klas vol energie zit? Doe dan drukke spelletjes in de klas. Stoelendans, tafeltikkertje, pinkelen, ballonnen hooghouden of overgooien… You name it! Niet alleen leuke activiteiten, maar je zorgt ook dat de klas even stoom af kan blazen en energie kwijt kan. Wil je de klas juist kalmeren? Laat ze een tekening maken waar regen de hoofdrol in speelt.
2. Ventileren
Frisse lucht is enorm belangrijk. Ook als het koud is of regent. Probeer daarom toch even met de leerlingen naar buiten te gaan. Ren bijvoorbeeld een rondje om de school en ga dan snel weer naar binnen om lekker op te warmen. Regent het zo hard dat naar buiten gaan geen optie is? Zet dan alle ramen even open. Goed ventileren zorgt niet alleen voor frisse lucht, maar ook voor nieuwe energie en werkt bevorderlijk voor de concentratie. Om warm te blijven kunnen jullie actieve spelletjes doen of lekker een dikke jas aantrekken.
3. Hoe ontstaat regen
De meeste mensen hebben liever een lekker zonnetje dan een flinke regenbui. Voor de natuur is de regen juist goed. Planten hebben het nodig om sterk te worden en te kunnen groeien. Wil jij je leerlingen meer over de regen leren? En dit gelijk met iets leuks combineren? Een druilerige middag leent zich perfect voor een experiment of knutselopdracht. Wij helpen je op weg.
Experiment: wat gebeurt er als het regent?
Laat de leerlingen in groepjes onderzoek doen naar hoe regen ontstaat. Hier heb je het volgende voor nodig:
- Een koelkast;
- Kleine spiegeltjes;
- Theeglazen;
- Een theezakje;
- Warm water.
Leg voor je begint de spiegeltjes alvast in de koelkast zodat ze goed koud worden. Vul de glazen vervolgens met het warme water, zorg er met het theezakje voor dat het water licht kleurt en leg het spiegeltje met de spiegelende kant naar beneden op het glas. Laat de klas tot 20 tellen voor het spiegeltje er af mag. Wat zien ze? Warm water verdampt. Als deze damp tegen het koude spiegeltje aankomt, koelt het af en verandert het weer naar vloeibaar water. De druppels op het spiegeltje vallen vanzelf weer naar beneden. Hebben de leerlingen gezien dat het water dat naar beneden valt gefilterd is en weer een neutrale kleur heeft?
Als het regent gaat dit proces ongeveer hetzelfde. Water uit bijvoorbeeld de oceaan of een rivier verdampt en stijgt op. Hoe hoger deze damp komt, hoe kouder het wordt. De damp verandert weer naar water en vormt wolken. Worden de druppels te zwaar? Dan vallen ze naar beneden en gaat het regenen. Ook wel de waterkringloop genoemd.
4. Knutselen: waar is regen goed voor?
Als het regent komt de natuur tot leven. Plantjes groeien en de grond wordt gevoed. Door deze knutselopdracht leren kinderen dat regen niet alleen voor natte kleding zorgt, maar ook heel veel nut heeft.
Maak voor elk kind een boekje van een paar aan elkaar geniete A4-tjes. Schrijf op de voorkant: ‘Regen is goed voor..’ en geef ze een stapel tijdschriften, lijm en een schaar. Laat de kinderen door de tijdschriften bladeren en er foto’s uit scheuren van dingen die regen nodig hebben. Denk hierbij aan bomen en bloemen, maar ook een vogeltje die de regen gebruikt om zich te wassen of te drinken.
5. Wat te doen als het regent: papieren vliegtuigjes wedstrijd
In de klas vliegtuigjes gooien zonder hiervoor op je kop te krijgen.. Dat is toch de droom van elk kind? Laat de klas verschillende vouwtechnieken zien en laat ze vervolgens zelf vliegtuigjes vouwen. Deze kunnen ze versieren of natuurlijk gelijk een wedstrijdje doen. Welke vliegtuig komt het verst?