Vacatures
Voor professionals
Voor scholen
Voor kinderopvang
DIT IS WIJS
Academy
30 juli 2020 | 3 minuten leestijd

Dit is waarom stagiairs zo belangrijk zijn op scholen

Stagiairs op basisscholen zijn net zo gewoon als digiborden in klaslokalen. Niet zo gek, als je bedenkt dat studenten van de pabo al vanaf de start van hun opleiding stage moeten lopen. Daarnaast zijn er steeds meer zij-instroomtrajecten én flexibele duale trajecten waardoor er meer stagiairs zijn die ingezet kunnen worden voor de klas. Dit is waarom stagiairs zo belangrijk zijn voor het basisonderwijs.

 

1. Stagiairs zijn prestatiegericht

Voor stagiairs is de stageperiode dé gelegenheid om zich te kunnen bewijzen op een basisschool. Dat zorgt voor motivatie, betrokkenheid en energie. Met het oog op carrièremogelijkheden en toekomstige referenties zal een stagiair een positieve indruk willen achterlaten. Dat betekent een inzet van honderd procent voor het voorbereiden en geven van lessen. Super voor de teamsfeer én het leerrendement van de leerlingen.

 

2. Ze zijn op de hoogte van de nieuwste ICT-mogelijkheden

Over het algemeen zijn stagiairs op de hoogte van de nieuwste media en digitale leermiddelen die passen bij de belevingswereld van leerlingen. Binnen het team kan een stagiair dus een steentje bijdragen aan het digitaliseren van lesmateriaal en helpen met technische vraagstukken. Handig! 

 

3. Stagiairs brengen een frisse blik en nieuwe kennis mee de school in

Stagiairs zijn bezig met hun studie en leren waarschijnlijk andere dingen dan de pabo-studenten van een aantal jaren geleden. Grote kans dat deze leerkrachten in spe zorgen voor nieuwe perspectieven op school. Ze kunnen een bijdrage leveren aan het schoolsucces wanneer ze worden betrokken in vergaderingen en brainstormsessies. Een net iets andere kijk op een bepaald vraagstuk kan ervoor zorgen dat het gehele team weer tot nieuwe inzichten komt. Zo kan de school zich blijven professionaliseren.

 

4. De werkdruk neemt af

Tot slot zal elke leerkracht beamen dat na een gemiddelde schooldag niet al het geplande werk gedaan is. Wat dat betreft is een energieke, jonge, gedreven stagiair aan je zijde natuurlijk ideaal om een handje te helpen. Waar stagiairs van leerjaar 1 en 2 vooral helpen met nakijkwerk en het geven van af en toe een lesje, kunnen stagiairs van jaar 3 en 4 de hele dag voor de klas staan, helpen met leerlingvolgsystemen en eventueel al wat oudergesprekken overnemen. Door het uit handen geven van bepaalde werkzaamheden kan de stagiair zich ontwikkelen tot volwaardig leerkracht én heeft de leerkracht meer tijd om andere taken op zich te nemen. Al met al dus een win-win situatie, zo’n stagiair op school!