Vacatures
Voor professionals
Voor scholen
Voor kinderopvang
DIT IS WIJS
Academy
24 april 2020 | 3 minuten leestijd

Omgaan met stagiaires tijdens het invallen

Stel je voor: Je valt in op een school en komt er bij aankomst achter dat er ook een stagiair aanwezig is. De volgende situaties zouden kunnen voorkomen:

 • De stagiaire heeft de hele dag al voorbereid. Ze ging ervan uit dat zij de dag mocht draaien en wist niet dat er een invaller zou komen.
 • De stagiaire zit de hele dag achter in de klas en durft helemaal niets te doen of te zeggen.
 • De stagiaire breekt hardop in bij alles wat de invaller zegt en doet en zegt dan (waar de leerlingen bij zijn): “bij hun eigen juf….”
 • De stagiaire overstelpt de invaller met heel veel informatie; over de lesstof, de gang van zaken, de leerlingen… de invaller ziet door de bomen het bos niet meer.
 • De stagiaire zegt dat ze de instructies van de invaller zal opvolgen, maar doet vervolgens iets heel anders.

Dit zijn voorbeelden die voor jou als invaller erg ondermijnend kunnen zijn; de dag verloopt niet lekker en ontaardt niet zelden in een uitputtingsslag.

Gelukkig gaat het meestal goed. Maar mocht je onverhoopt toch in een dergelijke situatie terecht komen, dan helpen de volgende tips:

 1. Maak kennis met de stagiaire. Verbindt. Maak een praatje en vraag wat zij (of hij) van jou verwacht. Neem hier de tijd voor. En doe dit (als dat kan) buiten het zicht van de leerlingen.
 2. Jij vertelt vervolgens wat jij van de stagiaire verwacht.
 3. Je verdeelt de taken en maakt daarbij duidelijk dat jij te allen tijde (wettelijk) verantwoordelijk bent. En dat dat betekent dat jij bepaalt hoe de dag verloopt. En dat dat heel anders gaat dan bij de eigen juf (of meester).
 4. Zodra de stagiaire iets anders doet, grijp je (vriendelijk) in. Maar in de meeste gevallen zal dit niet nodig zijn J.
 5. In de pauzes stel je vragen aan de stagiaire. Dat gaat dan over de dingen die jij wilt weten. Dat kan zijn over de leerlingen, de stagiaire zelf of de lesstof… maar nooit over de gang van zaken, want die bepaal jij.
 6. Op het eind van de dag praat je na met de stagiaire en bedank je hem of haar.
 7. Succes! En veel plezier met de stagiaire!

Meer informatie?

Redactie DIT IS WIJS

Ik help je graag op weg!
Neem contact op met mij.