Vacatures
Voor professionals
Voor scholen
Voor kinderopvang
DIT IS WIJS
Academy
12 oktober 2017 | 3 minuten leestijd

Een gesprek met Giovanni van Bronckhorst

Maandag 2 oktober 2017 stond in het teken van de Giovanni van Bronckhorst Foundation. Een foundation die de maatschappelijke belangen van sport naar voren haalt. Het onderdeel S.V. GIO is de drijvende factor van de foundation en dit is een sport- en onderwijsproject in Rotterdam. DIT IS WIJS mocht aanwezig zijn op deze mooie avond en deelt graag de ervaring van deze avond.

DIT IS WIJS is een partner van de Giovanni van Bronckhorst Foundation en wij kregen een uitnodiging om aanwezig te zijn op een leuke en speciale avond. Het Oude Luxor in Rotterdam werd omgetoverd tot woonkamer/dug out stage, waar Jan Dirk Stouten het gesprek leidde met Giovanni.

Giovanni is van zichzelf een erg bescheiden man en staat niet in de spotlight. Dit maakte deze avond speciaal, maar ook omdat het de geboortedag van z’n zoon was en dat de Foundation nu vijf jaar bestaat. Een mooi moment om te praten over een glansrijke carrière als voetballer en nu als coach.

De avond begon met een opening van Jan Dirk Stouten. Hij kondigde Giovanni aan en legde hem een aantal stellingen voor, zoals over het kampioenschap van Feyenoord of zijn tijd bij FC Barcelona. Er was een stelling die je niet helemaal zou verwachten: ‘Baal je nog steeds van de verloren finale met Nederland op het WK in Zuid-Afrika?’ Het antwoord van Giovanni was ‘Nee’, maar dat verwacht je toch niet.

Op het podium kwamen ook gastsprekers. Dit waren mensen die veel betekenen voor Giovanni en die iets voor zijn carrìere hebben betekend. Zijn ouders, steun en toeverlaat, Victor en Francien van Bronckhorst kwamen als eerste op het podium. Jan Dirk vroeg hoe zij het ervaarde als ouders van zo’n groot talent en wat ze allemaal meemaakte. Ze zagen hem bijvoorbeeld van jongs af aan veel doelpunten maken voor z’n oude club, ze zagen kinderen die Giovanni opwachtten bij het hek om te gaan spelen, maar ook de winst tijdens de kampioenswedstrijd in de Kuip.

Na z’n ouders kwam de periode van Feyenoord, als speler, aan bod. Over wie belangrijk voor hem is geweest. Dit was natuurlijk destijds de hoofdtrainer, Willem van Hanegem of ‘De Kromme’. Tijdens zijn periode als coach debuteerde Giovanni bij Feyenoord. Van Hanegem vond sommige trainingen zo erbarmelijk slecht dat hij tijdens de 4 tegen 2 op de trainingen niet kon kijken naar de uitvoering van de spelers. Kennelijk dachten zij aan lummelen, dus ging hij maar ballen halen. Zo hoefde hij ook niet te kijken naar wat ze aan het doen waren. Willem van Hanegem had nooit gedacht dat Giovanni hoofdtrainer zou gaan worden, met de reden dat het echt een vervelende baan is.

Om het gesprek een beetje te onderbreken kwam de Rotterdamse band ‘de Tunes’ optreden. Ze hadden een nummer gemaakt voor Giovanni, maar speelden ook nog een aantal nummers over de stad en over de mensen uit Rotterdam. Ben jij benieuwd naar het optreden? Klik hier.

Jan Dirk Stouten vroeg, nadat het optreden was afgelopen, naar de ervaringen van Giovanni in het buitenland. Waar hij zijn beste tijd heeft gehad, de overstap naar Arsenal, maar waar hij in eerste instantie naar Chelsea zou gaan, maar ook over de tijd bij FC Barcelona.

In zijn Barcelona tijd was er één speler, die toch het meeste klikte en het leukste was binnen zijn team, namelijk Mark van Bommel. Samen stonden ze in de Champions League en de WK Finale in Zuid-Afrika. Tijdens het gesprek ging het over kleedkamerhumor tussen Mark van Bommel en Giovanni, waar ze allebei zeiden: “Hier had je bij moeten zijn.”

Maar ook kwam de goal van Giovanni tegen Uruguay nog even voorbij, dat werelddoelpunt. En over de verandering van de wedstrijd tegen Brazilië, die uiteindelijk gewonnen werd.. Met Bert van Marwijk die in de rust zei: “Het staat maar 1-0. En je moet nog een helft.”

Jaren later nadat Giovanni gestopt was, besloot hij hoofdtrainer te worden. Als laatste gast kwam Jean Paul van Gastel. Tijdens het gesprek met Jean Paul en Giovanni ging het over de keuze van Feyenoord wie hoofdtrainer zou worden, en dat ze samen aan de keukentafel een wijntje weg dronken en met elkaar in gesprek zijn gegaan.

Ook de nederlaag bij Excelsior kwam voorbij, waar Giovanni al een ander gevoel had voor de wedstrijd toen ze in de bus stapten. Na deze nederlaag belde hij z’n basiselftal persoonlijk op, om ze te ondersteunen voor de laatste kampioenswedstrijd en dat ze de week erop gewoon de wedstrijd zouden winnen in de Kuip en het kampioenschap gingen binnenhalen.

Met het afronden van het gesprek sprak Giovanni over de foundation, waar hij het meest trots op is. Waarin ze, samen met z’n vrouw Marieke, veel kinderen in de stad steunen en helpen met een leerachterstand. Giovanni: “Daarom vind ik het ook mooi om te zien dat de kinderen, als ze weg zijn bij S.V. Gio, een echt doel hebben gekregen. Een richting, wat ze later willen worden en hoe je daar komt.”

Met een staande ovatie verliet Giovanni uiteindelijk de zaal, trots maar ook vereerd door het applaus.

Dit was een kleine samenvatting van het gesprek van Jan Dirk Stouten met Giovanni van Bronckhorst. Het was een mooie ervaring om mee te maken. Niet alleen voor ons als gast, maar ook voor Giovanni en de gastsprekers. Ben jij benieuwd naar het gesprek? Neem dan eens een kijkje op RUR.nl. Hier staan alle clips en het volledige gesprek.