Vacatures
Voor professionals
Voor scholen
Voor kinderopvang
DIT IS WIJS
Academy
25 oktober 2021 | 3 minuten leestijd

5 tips voor leuke Halloween knutsels

Halloween komt steeds dichterbij. Is jouw klaslokaal al helemaal in de herfst of Halloween sferen? Of ben je juist nog op zoek naar knutselinspiratie? Lees dan snel verder. In deze blog vind je namelijk vijf leuke Halloween knutsels, waardoor jij en je leerlingen helemaal in de Halloween stemming komen. Van enge spinnen tot griezelige monsters en mummies.

Het van oorsprong Keltische feest is overgewaaid vanuit het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Amerika en begint ook in Nederland steeds meer terrein te winnen. Trick or Treat (langs de deuren gaan om snoep op te halen) is nog niet heel populair, maar dat mag de pret niet drukken. Het is namelijk ook heel leuk om een verkleedfeestje te houden of lekker te knutselen. Vinden de kinderen in je klas het feest nog een beetje eng? Knutselen is een leuke manier om er spelenderwijs aandacht aan te besteden.

1 Enge spookjes

Een Halloween zonder spookjes is natuurlijk geen echte Halloween. Deze spookjes zijn niet alleen makkelijk te maken, ze zien er nog schattig uit ook. Laat de leerlingen op het schoolplein bladeren zoeken. Let op: de bladeren moeten wel heel en droog zijn. Zitten er mooie bladeren bij? Verf de blaadjes dan wit en laat ze goed drogen. Zodra ze droog zijn kun je de spookjes met zwarte stift afmaken.

Benodigdheden:

 • Herfstbladeren
 • Witte verf
 • Zwarte stiften
 • Touwtjes

Liever een vleermuis? Je kunt de bladeren ook zwart verven.

halloween knutsels

2 Raamtekeningen

Bijna ieder kind heeft weleens, tot grote frustratie van de ouders, een muur versierd met krijt of stift. Want zeg nou zelf.. Waarom zou je op papier tekenen als je het veel groter aan kunt pakken? Nu gaan we natuurlijk niet op de muren tekenen, maar het raam is een goed alternatief. Zorg voor raamstiften of raamkrijt en laat de kids leuke Halloween raamtekeningen maken.

3 Spinnen als Halloween knutsels

Hebben jullie pas kastanjes gezocht? Of staan er vlakbij de school een aantal Kastanjebomen? Dan kun je deze mooi gebruiken om er enge spinnen van te maken. Steek de chenille draad als pootjes in de kastanjes en plak de oogjes erop. Binnen no-time heb je meer spinnen dan leerlingen in de klas.

Benodigdheden:

 • Kastanjes
 • Chenille draad
 • Oogjes

4 Pompoenen uithollen

Denk je aan Halloween, dan denk je automatisch aan uitgeholde pompoenen met een eng gezichtje. Zijn de leerlingen in jouw klas hier nog iets te klein voor? Dan kun je de pompoenen ook beschilderen. Net zo decoratief en een stuk veiliger om te maken. Vind je pompoenen net iets te groot? Mandarijntjes of sinaasappels lenen zich hier ook perfect voor. Heb je na het schilderen nog iets lekkers ook.

Benodigdheden:

 • Grote oranje pompoenen (of mandarijntjes)
 • Een scherp mes
 • Lepel
 • Grote kommen
 • Stift
 • Verf

Werkwijze pompoenen uithollen:

Snij de bovenkant van de pompoen er met een scherp mes vanaf. Een kartelrandje heeft het leukste effect. Zorg dat je dit zelf doet, zodat de kinderen niet met een scherp mes aan de slag hoeven. Vervolgens kan de pompoen door de leerlingen met een lepel uitgehold worden. Leg alvast een paar vuilniszakken of emmers klaar zodat het geen kliederboel wordt. Zijn de pompoenen uitgehold? Laat de leerlingen dan een gezichtje op de pompoen tekenen en snij deze zelf uit.

halloween

 

5 Halloween knutsels: Wc-rol monsters

Heb jij nog een zak met wc-rollen staan? Gebruik deze dan om wc-rol monsters van te maken. Leg knutselmateriaal op tafel, zorg voor wiebeloogjes en knutselen maar! Het fijne van wc-rol monsters is dat het niet uitmaakt hoe ze er uit zien, als ze maar eng zijn! Zijn alle monsters klaar? Verzin er dan een spookverhaal bij.

halloween knutsels

Meer informatie?

Redactie DIT IS WIJS

Ik help je graag op weg!
Neem contact op met mij.