Vacatures
Voor professionals
Voor scholen
Voor kinderopvang
DIT IS WIJS
Academy
08 oktober 2019 | 3 minuten leestijd

5 Tips om een griepje te voorkomen

Het is herfst en iedereen om je heen begint weer verkouden, grieperig of nog erger te worden. Zelf kom je ook in de stress dat je niet ziek wil worden, maar hoe komt het nou dat iedereen rond de herfst weer ziek wordt en hoe voorkom je nou een griepje? DIT IS WIJS heeft dit voor je uitgezocht!

Volgens wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen heeft kou niet te maken met griep of verkoudheid. Deze kwaaltjes worden veroorzaakt door virussen die in de lucht zweven en dat we deze af en toe ‘per ongeluk’ binnenkrijgen.

Het heeft te maken met de lucht die vol zit met vochtdruppels, waar allemaal ziekteverwekkers in zitten. Als jij inademt dan adem je deze druppels in en komen er stofjes in je longen terecht. Helaas kan het dus voorkomen dat je een besmet stofje inademt waardoor je verkouden raakt of zelf griep krijgt.

Ook heeft het te maken met onze manier van leven. In de winter wordt het buiten een stuk kouder waardoor men vaker binnen blijft. Op deze manier komen mensen bij elkaar zonder dat er vaak frisse lucht van buiten naar binnen komt. Hierdoor hangen er dus sneller besmette stofjes in de lucht en raak je besmet door iemand anders.

Het winterweer is niet volledig onschuldig in dit verhaal. Virusdeeltjes vermenigvuldigen zich sneller in een koude neus en als het koud is worden de bloedvaten in je neus smaller waardoor er minder bloed doorheen stroomt. Minder doorbloeding staat gelijk aan minder afweerstoffen waardoor je weerstand lager wordt.

Nu je weet hoe het komt dat je ziek wordt, geven wij jou wat tips om verkoudheid en griep te voorkomen.

  1. Zorg ervoor dat je dagelijks gezonde voeding binnenkrijgt. Denk hierbij aan voldoende verse groente en fruit. Genoeg vitamine C & D helpen mee met de verhoging van je weerstand.
  2. Zorg ervoor dat je voldoende regelmaat, ritme en nachtrust hebt. Deze balans is erg belangrijk en dit zorgt ervoor dat je het meest fit bent en je lichaam goed kan rusten.
  3. Zorg voor frisse lucht in je omgeving. Het is lekker om warm binnen te zitten, maar hierdoor blijven alle virusdeeltjes op dezelfde plek. Gooi af en toe een raam open en adem lekker frisse lucht binnen.
  4. Drink voldoende water. Door genoeg water te drinken kan je lichaam afvalstoffen beter afvoeren. Ben je al verkouden? Neem dan geen vocht onttrekkende dranken, zoals koffie of alcohol.
  5. Beweeg voldoende. Door regelmatig te bewegen, komt je stofwisseling op gang. Hiermee worden afweerstoffen aangemaakt, waarmee ongewenste indringers worden bestreden.

Met deze tips kan jij ervoor zorgen dat je deze periode niet verkouden of grieperig wordt. Was je handen regelmatig en snuit niet te vaak je neus! En heb je het koud? Trek dan wat warms aan. Wij hopen dat we op deze manier een klein beetje kunnen helpen met jouw gezondheid.

Heb jij nog een goede tip, die hier niet tussen staat? Laat het ons weten via Facebook!

Meer informatie?

Redactie DIT IS WIJS

Ik help je graag op weg!
Neem contact op met mij.