Vacatures
Voor professionals
Voor scholen
Voor kinderopvang
DIT IS WIJS
Academy
07 december 2022 | 3 minuten leestijd

Kerst knutselen

Nu Sinterklaas alweer naar Spanje is vertrokken, komt kerst langzaam in zicht. Hoog tijd om de Sinterklaas versieringen op te bergen en plaats te maken voor kerstbomen, sterren en zelfgemaakte kerstballen. In deze blog lees je daarom alles over kerst knutselen. Wat is jouw favoriet?

Wil jij je klaslokaal in de kerstsferen steken? Dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Denk aan kerstbomen, kerstmannen, elfjes, kerstlichtjes, kerststerren, kersthuisjes of complete kerststallen. Je klaslokaal wordt binnen no-time een stuk gezelliger. Het enige wat je nodig hebt is een zak met knutselspullen, materiaal en natuurlijk een gezonde dosis aan creativiteit.

1 Kerst knutselen: kerstboom hangers van chenille draad

Heb jij nog chenille draad en strijkkralen over? Dan kun je dit mooi gebruiken om leuke kerstbomen te knutselen. Niet alleen leuk als decoratie in de klas, maar ook perfect voor in de kerstboom. Maak de stam van de kerstboom door een chenille draadje dubbel te vouwen met in de vouw een draadje om je kerstboom aan op te hangen. De stam maak je door de dubbel gevouwen chenille draad in elkaar te draaien. Vervolgens kun je andere stukjes chenille draad er om heen draaien om zo de takken te creëren. Doe dit van groot naar klein zodat het ook echt op een kerstboom gaat lijken. Tot slot kun je de strijkkralen gebruiken om de takken te versieren. Zo heb je in een handomdraai ontzettend leuke kerstversiering.

2 Eigen kerstkaart maken

Niks is leuker dan een zelfgemaakte kerstkaart ontvangen. Tijd om aan de slag te gaan met gouden pennen, glitters en stickers dus. Wil jij het kerst knutselen net wat leuker maken voor de kinderen? Neem dan een zak aardappelen mee en snij er leuke figuurtjes uit. De aardappelen kunnen vervolgens als stempel gebruikt worden. Doop ze in de verf en stempelen maar!

Benodigdheden:

  • Karton
  • Glitter
  • Gouden pennen
  • Verf
  • Aardappels
  • Stickers

3 Kerst knutselen met wc rollen

Dat wc rollen multifunctioneel zijn weten we inmiddels allemaal. Ook in vorige knutselblogs worden de wc rollen veelvuldig gebruikt. Wil jij de vensterbank opleuken met kleurrijke kerstfiguren? Wc rollen kun je makkelijk omtoveren tot een kerstboom, kerstman, rendier of sneeuwpop. Beplak de wc rollen met papier of gebruik verf om de wc rollen naar kerstfiguren te veranderen. Wil jij extra uitpakken? Gebruik dan watjes voor de baard van de kerstman of maak het gewei van de rendieren van echte takjes. Zo worden je kerstfiguren nog leuker.

Heb je nog wc rollen over? Dan kun je van drie wc rollen een ontzettend leuke kerstboom maken. Laat een van de wc rollen heel. Deze kun je voor de onderste takken gebruiken. Van de tweede rol knip je een klein stukje af. Dit stukje gebruik je later als top van de kerstboom. De volgende rol knip je wederom iets kleiner. Het afgeknipte stuk gebruik je als stam. Verf alle rollen, op de stam na, groen en plak ze daarna aan elkaar. De stam kun je bruin verven en vervolgens aan de onderkant van de kerstboom plakken. Is de kerstboom droog? Versier de boom dan met slingers, wol, pompoms, glitters, pailletten of andere plakkers. Wil je de wc rol kerstboom in de boom hangen? Rijg dan een touwtje door de bovenste wc rol heen.

4 Kerst knutselen met papier en knijpers

Ben je nog op zoek naar een leuke, simpele knutsel? Knip dan een driehoekje uit groen karton. De kinderen kunnen dit versieren met stickers, plakkers, knoopjes, pompoms, glitters en ga zo maar door. Een leuke manier om lekker creatief aan de slag te gaan! Aan de onderkant klem je een knijper die je als stam van de boom gebruikt.

5 Kerstboom van hand- en vingerafdrukken

Vind je het niet erg dat je klas een kliederboel wordt? Dan kun je met de hele klas een kerstboom van handafdrukken maken. Plezier gegarandeerd! Zorg voor een groot vel papier, maak een stam van bruine verf en laat ieder kind een hand in de groene verf dopen. Dan is het tijd om van de handafdrukken een mooie boom te maken. Heeft ieder kind een bijdrage aan de boom geleverd? Dan is het tijd om de boom te versieren. Maak bakjes met allerlei kleuren verf en maak kerstballen van vingerafdrukken. Is de boom voorzien van kerstballen? Dan is het tijd om de handen te wassen!