De inflatie en stijgende prijzen zorgen dat steeds meer gezinnen te maken krijgen met een krappe portemonnee. Het ene gezin moet hun kind(eren) noodgedwongen zonder ontbijt of broodtrommel naar school sturen, de ander kan de schoolboeken- en schoolbenodigdheden niet meer betalen. Wat kan je als leerkracht of school betekenen voor leerlingen in armoede? Je leest het hier.
Geldzorgen
Nederland is één van de rijkste landen ter wereld. Toch zijn er heel veel kinderen en jongeren die opgroeien in een gezin dat moet rondkomen van een bestaansminimum. Dit aantal is zelfs zo hoog dat het zo’n 2 á 3 kinderen per klas betreft. De kans dat er ook in jouw klas kinderen zitten die het thuis moeilijker hebben is dus ook erg groot.
Armoede zorgt niet alleen voor stress bij ouders, ook kinderen krijgen er veel van mee. Er is niet genoeg geld om gezonde boodschappen te doen en er moet constant ‘nee’ gezegd worden. Dit zorgt voor een gespannen sfeer, honger, concentratieproblemen en in sommige gevallen een leerachterstand. Door op tijd signalen te herkennen en hulp te bieden kun je voorkomen dat kinderen een fikse leerachterstand oplopen. Daarnaast zorgt het ervoor dat de kans op vroegtijdig uitvallen, psychische problemen -en probleemgedrag wordt verlaagd.
Hoe signaleer je armoede bij leerlingen?
Armoede zal bij veel gezinnen niet meteen zichtbaar zijn. Toch zijn er heel wat signalen van armoede bij leerlingen waar je op kunt letten. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:
- Versleten kleding of geen winter- of sportkleding hebben;
- De leerling eet niet goed, ‘vergeet’ zijn of haar broodtrommel of heeft geen tussendoortjes mee;
- De leerling vertoont gedragsproblemen, kan zich moeilijk concentreren of is juist heel teruggetrokken;
- Slechte uiterlijke verzorging;
- Concentratieproblemen;
- Laag zelfbeeld;
- Faalangst;
- Klagen over hoofdpijn of buikpijn;
- Niet mee kunnen op schoolreisje;
- Niet sporten of geen zwemdiploma hebben.
Hoe kan je als school of leerkracht leerlingen in armoede helpen?
- Informeer ouders over welke financiële steun ze kunnen krijgen en waar ze dat kunnen aanvragen. Maak een flyer die ook geschikt is voor laaggeletterde.
- Zorg aan het begin van het jaar dat je de leerlingen goed leert kennen en bouw een vertrouwensband op.
- Zorg op school voor een positieve sfeer. In een veilig leerklimaat voelt elke leerling zich gezien en krijgen ze meer zelfvertrouwen. Een pluspunt is dat zo ook de schoolprestaties verbeteren.
- Leer je leerlingen op een speelse manier met geld omgaan en bespreek armoede in de klas.
- Geef lessen over een gezonde leefstijl en betrek ook ouders erbij.
- Overweg een lief-en-leedpotje. Dit is een budget waarmee jouw school geld kan reserveren om leerlingen te ondersteunen.
- Kijk kritisch naar de ouderbijdrage. Deze bijdrage is vrijwillig, maar voelt voor veel ouders niet zo.
- Organiseer buitenschoolse activiteiten waar kinderen kennis kunnen maken met andere omgevingen.