Vacatures
Voor professionals
Voor scholen
Voor kinderopvang
DIT IS WIJS
Academy
29 juni 2018 | 3 minuten leestijd

3 Tips voor leuke lesideeën voor invalkrachten in het basisonderwijs

Elke dag stappen er leerkrachten van DIT IS WIJS een klaslokaal binnen om de daginval te verzorgen. Leerkrachten hebben niet altijd de tijd om een heel dagprogramma voor te bereiden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je voor de invalpool werkt en ‘s ochtends uit je bed gebeld wordt om een klas uit de brand te helpen. Zorg ervoor dat jij beslagen ten ijs komt!

Hoe zorg jij als leerkracht dat je wel een leuke en leerzame les kan neerzetten en kinderen weer een dag van goed onderwijs kan voorzien?

Wij hebben aan onze leerkrachten gevraagd waar zij hun lesideeën vandaan halen. Er zijn zoveel websites dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dit kan lastig zijn, dus hebben wij een aantal websites op een rijtje gezet die voor jou geschikt zijn om iets leuks te vinden!

Samen zijn wij WIJS.

1. Pinterest
Dit sociale medium is onwijs populair onder leerkrachten. Het is een ideaal kanaal waar je ideeën voor teken- en knutselopdrachten kunt opdoen, maar waar je ook leuke lesideeën kunt vinden. Door een account aan te maken, onder andere mogelijk met jouw eigen Facebook-account, kun je in de zoekopdrachten gemakkelijk op zoek naar een lesidee dat voor jou op dat moment geschikt is.

Tip: Download Pinterest op jouw smartphone en zoek lesideeën op als jij onderweg bent!

2. WePboek
Als je moet invallen bij een groep 1 of 2 dan is WePboek zeker een aanrader. Middels geanimeerde prentenboeken ontwikkelen kinderen spelenderwijs hun taalvaardigheid. Bij WePboek wordt er gebruik gemaakt van woorden, beelden, geluiden en de mogelijkheden van multimedia bij de verwerking. Hierdoor gaat taalbegrip sneller dan bij een ‘gewoon’ prentenboek. Ideaal voor de kinderen in deze groepen.

Voor groep 3 is het voor begrijpend luisteren ook zeker een goede optie. Mocht je gaan invallen in groepen hoger dan 3, dan is WePboek niet meer geschikt. Deze website richt zich echt op de jongere groepen.

3. Gynzy

Met de tools van Gynzy kan je gemakkelijk interactieve lessen maken. Ook kan je gebruik maken van de kant-en-klare lessuggesties. Onze leerkrachten zijn erg positief over deze website. Er staan verschillende lesactiviteiten gericht op taal, rekenen en wereldoriëntatie voor alle groepen van 1 tot en met 8.

Je kan hier heel gemakkelijk lessen voorbereiden en opslaan zodat je deze de volgende dag kan inzetten. Ook heb je handige apps die je op je account kunt zetten, zoals het stoplicht en de time timer.

Zoals wij al hebben aangegeven in het begin van dit artikel, op het internet zijn er veel websites waar jij ideeën kunt vinden over leuke lessen of bepaalde opdrachten. Via die websites kan jij een heel dagprogramma maken!

Weet jij een website die hier nog niet tussen staat, maar ook heel handig is voor het zoeken of maken van leuke en leerzame lessen? Laat het jouw collega-leerkrachten weten door ons te vertellen waar jij deze vandaan haalt!

Samen zijn wij WIJS!

Home

Home

Meer informatie?

Redactie DIT IS WIJS

Ik help je graag op weg!
Neem contact op met mij.