Vacatures
Voor professionals
Voor scholen
Voor kinderopvang
DIT IS WIJS
Academy
21 juni 2022 | 3 minuten leestijd

Meet the teacher: Xandra

Samen met al onze onderwijskrachten komen wij elke dag wat dichterbij het bereiken van onze missie, namelijk: er voor zorgen dat er geen klas meer naar huis wordt gestuurd. In ‘meet the teacher’ stellen wij een van onze onderwijskrachten aan je voor. Deze keer is Xandra, student aan ons Talents Traject en leerkracht van groep 2 op een Rotterdamse basisschool, aan de beurt!

Stel jezelf eens voor!

Mijn naam is Xandra, ik ben 27 jaar en mama van Ian. Daarnaast ben ik student aan het Talents Traject én sta ik voor groep twee op een Rotterdamse basisschool.

Waarom heb je voor het onderwijs gekozen?

Ik heb vanaf mijn twaalfde zwemles gegeven. Dit vond ik heerlijk om te doen en daarom ben ik na de havo aan de vrijeschool pabo begonnen. Ik merkte al snel dat deze onderwijsvorm niks voor mij was en besloot daarna om Geschiedenis te studeren. Nadat ik deze opleiding had afgemaakt, ben ik gaan werken. Na mijn zwangerschap merkte ik dat het onderwijs mij nog steeds trok en heb ik de switch naar het Talenten Traject gemaakt.

Waar krijg jij energie van?

Het geeft mij energie als ik zie dat kinderen daadwerkelijk wat geleerd hebben en met sprongen vooruit gaan. Bijvoorbeeld als ze iets kunnen wat ze eerder niet konden en dat dan trots laten zien. Ze waarderen de kleine dingen en brengen ontzettend veel blijheid. Ze hebben vaak een leuke tekening bij zich als cadeautje voor de juf.

Hoe ervaar je het Talenten Traject?

Het Talenten Traject is erg zwaar, maar er zijn een hele hoop positieve veranderingen doorgevoerd. Toen ik net begon werd je direct voor de klas gezet en dat was intens. Als het dan niet gaat zoals je wil voelt dat als falen. Zeker als je zonder ervaring voor een lastige klas wordt gezet. Gelukkig zijn de coaches van DIT IS WIJS erg fijn. Ze zeggen wat ze denken en dat geeft vertrouwen.

Wat vind je het leukst aan het onderwijs?

Het leukste aan het onderwijs vind ik de energie van de kinderen. Ze zijn vrolijk, de klas is ontzettend gezellig en ze gaan nog met plezier naar school toe. Als dit niet zo is gaan we samen op zoek naar waarom dit niet zo is. Plezier in het onderwijs is namelijk hartstikke fijn. Als de kinderen plezier hebben, heb ik het ook naar mijn zin. Het fijne aan kleuters is dat ze positieve energie en enthousiasme meenemen naar de klas.

Wat is jouw mooiste moment in de klas tot nu toe?

Dat zijn er echt veel te veel, maar als ik echt moet kiezen kies ik voor een groep 8 waar ik vorig jaar les aan gaf. Deze groep was erg onveilig en ik werkte hier vanaf de meivakantie alleen de vrijdagen. Sonja, de coach binnen DIT IS WIJS, gaf mij als tip dat er op vrijdag niks hoeft. De cito was immers al achter de rug. Dit gaf ontzettend veel rust. Natuurlijk ben ik wel heel streng en strikt geweest, maar het is gelukt om in een relatief korte tijd een goede band met de leerlingen op te bouwen. Op de laatste dag dat ik voor de klas stond hadden de kinderen en ik tranen in onze ogen en werd ik overladen met prachtige tekeningen, karten en zelfs Pokémon kaarten voor mijn zoontje. Dat vond ik erg lief. Het mooiste van alles vond ik dat ze een kaart hadden gemaakt met ‘sorry juf dat we je het zo moeilijk hebben gemaakt’.

Wat is jouw meest beschamende moment?

De kinderen waren net rustig aan het werk toen er iemand de klas binnen kwam. Omdat er nog van alles moest gebeuren riep ik, voor ik het doorhad, keihard ‘shit’ door de klas. Gelukkig werd ik gelijk gecorrigeerd door de kinderen.