Vacatures
Voor professionals
Voor scholen
Voor kinderopvang
DIT IS WIJS
Academy
16 maart 2023 | 3 minuten leestijd

5 Tips hoe je kunt omgaan met peuterpuberteit op de kinderopvang

Peuterpuberteit is een term die gebruikt wordt om de fase van ontwikkeling van kinderen tussen de 1,5 en 4 jaar oud te beschrijven. Het is een tijd waarin kinderen hun eigen identiteit beginnen te ontdekken en zich losmaken van de constante afhankelijkheid van hun ouders. Dit kan leiden tot emotionele uitbarstingen, driftbuien en andere uitdagende gedragingen. Voor ouders kan deze fase al een hele opgave zijn, maar voor kinderopvangcentra kan het nog uitdagender zijn. In dit blog lees je hoe je om kunt gaan met peuterpuberteit op de kinderopvang.

Als pedagogisch medewerker is het belangrijk om te begrijpen dat de peuterpuberteit een natuurlijke fase is in de ontwikkeling van een kind en dat het niet de schuld is van het kind dat hij/zij zich zo gedraagt. Hier zijn 5 tips om om te gaan met de peuterpuberteit op de kinderopvang:

1. Bied structuur en voorspelbaarheid

Peuters gedijen goed bij routine en voorspelbaarheid. Het is belangrijk om een structuur te bieden die kinderen kunnen volgen. Zorg ervoor dat activiteiten en regels duidelijk zijn en houd je aan een vast schema. Dit helpt kinderen om zich veilig en comfortabel te voelen.

2. Zorg voor duidelijke grenzen en consequenties

Het is belangrijk om duidelijke grenzen te stellen en kinderen te laten weten wat de consequenties zijn als ze deze grenzen overschrijden. Consistentie is hierbij van groot belang. Kinderen moeten weten wat er van hen wordt verwacht en wat de consequenties zijn als ze zich niet aan de regels houden.

3. Toon empathie

Het is belangrijk om empathie te tonen voor de emoties van de kinderen. Peuters hebben vaak moeite om hun gevoelens te uiten en kunnen hierdoor gefrustreerd raken. Als kinderopvangmedewerker is het belangrijk om te begrijpen dat het kind niet expres zo reageert, maar dat dit een natuurlijk onderdeel is van de ontwikkeling.

4. Geef kinderen de ruimte om zelfstandig te zijn

Peuters beginnen zichzelf te ontdekken en willen vaak hun eigen ding doen. Geef kinderen de ruimte om zelfstandig te zijn en dingen op hun eigen tempo te doen. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van speelgoed en materialen waarmee kinderen zelf kunnen spelen.

5. Houd ouders op de hoogte

Het is belangrijk om ouders op de hoogte te houden van wat er in de kinderopvang gebeurt en hoe hun kind zich gedraagt. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een dagboekje of door regelmatig contact met ouders te hebben. Het kan ook helpen om ouders te betrekken bij activiteiten en evenementen op de kinderopvang. In het omgaan met peuterpuberteit is geduld en begrip essentieel. Het kan een uitdagende tijd zijn, maar door het bieden van structuur, duidelijke grenzen, empathie en ruimte voor zelfstandigheid, kunnen pedagogisch medewerkers bijdragen aan een positieve ontwikkeling van de kinderen.

 

 

Meer informatie?

Redactie DIT IS WIJS

Ik help je graag op weg!
Neem contact op met mij.