Vacatures
Voor professionals
Voor scholen
Voor kinderopvang
DIT IS WIJS
Academy
kind in de kinderopvang
23 februari 2023 | 3 minuten leestijd

Open einde speelgoed

Op veel kinderdagverblijven is inmiddels ‘open eind materiaal’ of ‘open eind speelgoed’ te vinden. Maar wat is het precies en wat zijn de voordelen ervan? In dit blog lees je er meer over

Wat is open einde speelgoed?

Open einde speelgoed is letterlijk speelgoed met een open eind. Dit speelgoed heeft geen specifieke functie of betekenis en prikkelt de fantasie en creativiteit van kinderen. Een simpele stok kan het ene moment een zwaard zijn, het moment daarna een toverstaf, een brug of misschien wel een stokpaardje. Kinderen kunnen hun eigen spel verzinnen en ontwikkelen tegelijkertijd hun fantasie. Het prikkelen van de zintuigen en sensorisch spelen hebben hier vaak een grote rol in. Iets wat een stuk makkelijker gaat met materialen waar je meerdere mogelijkheden mee hebt. Dit in tegenstelling tot speelgoed met maar één doel, zoals bijvoorbeeld een puzzel, bordspel of boek. Een puzzel is af wanneer je het laatste stukje hebt gelegd en een bordspel afgelopen als er iemand heeft gewonnen.

Voordelen open einde speelgoed

Speelgoed met een open einde heeft meerdere voordelen voor de ontwikkeling van kinderen. Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:

  • Open einde speelgoed zorgt dat de fantasie van je kind geprikkeld wordt. Een schelpje kan als badje fungeren, maar ook als knutselmateriaal of als bed voor insecten.
    Open einde speelgoed heeft geen vaste betekenis waardoor kinderen aangemoedigd worden om creativiteit te gebruiken.
  • Spelen met open einde speelgoed zorgt dat zowel de grove- als de fijne motoriek gestimuleerd wordt. Leg bijvoorbeeld eens klein materiaal neer, met daarnaast een lege eierdoos of verschillende bakjes. Veel kinderen zullen meteen gaan sorteren, leggen patronen of zullen het van het ene in het andere bakje doen. Hiermee wordt op een speelse manier de hand-oog coördinatie en samenwerking van de handen getraind.
  • Kinderen leren om leiding te nemen en om beslissingen te maken.
  • Kinderen kunnen bij speelgoed met een open eind geen fouten maken. Dit is daarom een stressvrije manier van spelen waarbij kinderen geen prestatiedruk voelen.
  • Open einde speelgoed is gemaakt van duurzame materialen en niet van plastic.

Mogelijkheden open einde speelgoed

De mogelijkheden van open eind speelgoed zijn eindeloos. Je kunt op zoek gaan naar huis, tuin en keuken materialen zoals stokjes, rietjes, touwtjes, pollepels of stof maar ook speelgoed aanschaffen. Onderstaand hebben we er een aantal voor je uitgelicht:

Wobbel

Een Wobbel is een gebogen plank van hout en kan op verschillende manieren gebruikt worden. Een kind kan er op staan, er in liggen, er op zitten of er juist onderdoor kruipen. Zijn de kinderen in jouw groep iets avontuurlijker? Dan kunnen ze er ook op wiebelen of de Wobbel als glijbaan of balance board gebruiken. Kinderen trainen hiermee hun evenwicht en balans, maar trainen ook de spierkracht.

Sensory sand

Sensory sand, ook wel magnetisch zand, is al een aantal jaar ongekend populair onder kinderen. Met dit zand kunnen kinderen vormen maken, kleien, bouwen en nog veel meer. Door het spelen met zand wordt de fijne motoriek van kinderen gestimuleerd en ontwikkelt. Een groot voordeel van dit gekleurde zand is dat het niet plakt of uitdroogt.

Houten blokken

Spelen met blokken heeft verschillende voordelen. Allereerst prikkelt het de fantasie en creativiteit van kinderen. Ze kunnen er een grote toren mee bouwen, een huis of juist iets heel anders. Daarnaast draagt het bij aan het probleemoplossend vermogen van kinderen. Wanneer een toren instort omdat de toren instabiel is, leren kinderen oplossingen voor het probleem te bedenken.