Vacatures
Voor professionals
Voor scholen
Voor kinderopvang
DIT IS WIJS
Academy
05 december 2017 | 3 minuten leestijd

Sinterklaas en Hulppieten weer terug in de klas

,,Hoor wie klopt daar kinderen, hoor wie klopt daar kinderen.” of ,,Zie de maan schijnt door de bomen, makkers staakt u wild geraas. ‘t Heerlijk avondje is gekomen, ‘t avondje van Sinterklaas.” De liedjes die iedereen mee kan zingen of herkend.

 

Het is weer Sinterklaas. Al sinds september liggen de pepernoten en chocoladeletters in de winkel, maar we kunnen eindelijk zeggen dat Sinterklaas weer in het land is. Een traditioneel kinderfeest in Nederland wat nooit z’n charmes zal verliezen. Naast de gezelligheid van deze feestdag en het gevoel van cadeautjes weggeven en uitpakken, is het plezier in de ogen van kinderen misschien wel één van de mooiste momenten van het jaar.

Van surprises uitpakken tot liedjes zingen, van een spelletjesochtend tot pepernoten bakken. Er is zóveel te doen tijdens Sinterklaas dat wij hier geen blog over gemaakt hebben.

In eerste instantie was het de bedoeling om een blog te schrijven over wat je allemaal kan doen in de klas tijdens Sinterklaas. Maar eigenlijk gaat het niet zozeer om de activiteiten die je doet met de kinderen, maar om hoe de dag beleefd wordt. Sinterklaas is een dag voor de kinderen, dus geef ze de leukste ervaring die er is. Een gedenkwaardige ervaring!

Vroeger vond ik het fantastisch hoe mijn basisschool dat geregeld had. Ik had geen idee hoeveel tijd hier door iedereen werd ingestoken, totdat mijn stiefmoeder, leerkracht PO, hierover vertelde. Ik genoot destijds gewoon van de gezelligheid en het plezier van het Sinterklaasfeest.

‘s Ochtends, 5 december, kwam Sinterklaas met een aantal hulppieten dan de aula binnen om uit het Grote Boek te lezen en alle kinderen aan te spreken: “Zijn jullie dit jaar wel lief geweest voor papa en mama?”. Volmondig riepen alle schoolgenootjes en ik: “Ja!”. Het zou wat zijn als je daarom geen pepernoten en/of cadeautjes zou krijgen.

Na de toespraak liepen de hulppieten rond om snoep uit te delen. Sommige kinderen hadden ook wat voorbereid voor de Sint, zoals een dansje of een toneelstukje. De rest zat dan stilletjes op de stoelen de pepernoten weg te eten en te kijken naar de uitvoering.

Uiteindelijk gingen we dan allemaal terug naar de klassen. Wij moesten dan allemaal in een kring gaan zitten; want het was ‘Surprise-tijd’. Een paar weken ervoor moest je lootjes trekken, op de ouderwetse manier. Voor degene die jij trok moest je een surprise maken met een cadeau. Hier kwamen echt de leukste en meest rare exemplaren voorbij.

Ook moesten we allemaal een gedicht maken; want dat hoort bij Sinterklaas. Ik vond het nooit zo erg, want mijn opa vond dat altijd geweldig om te doen. Dan belde ik hem op en moest ik uitleggen voor wie ik een gedicht moest maken, waar hij/zij van hield en welke sport hij/zij deed. Een paar dagen later kwam hij dan met een super leuk gedicht.
De hele dag was het eigenlijk een feest en deden we spelletjes. Voor je het wist was Sinterklaas weer voorbij en zaten we bij wijze van spreken alweer aan het kerstontbijt. Zoals je wel kan lezen was het voor mij een onvergetelijke ervaring; zoals het zou moeten zijn.

Natuurlijk wensen wij jullie allen veel plezier met Sinterklaas in de klas en Sinterklaasavond thuis! Had jij ook zo’n ervaring met het Sinterklaasfeest? Wij zijn erg benieuwd naar jouw verhaal.

En; vergeet niet een wortel en wat water bij je schoen te zetten 😉