Vacatures
Voor professionals
Voor scholen
Voor kinderopvang
DIT IS WIJS
Academy
12 november 2022 | 3 minuten leestijd

Sinterklaasknutsels

De Goedheiligman komt deze maand weer naar ons land. Hoog tijd om het klaslokaal helemaal Sinterklaas-ready te maken. Gelukkig zijn er ontzettend veel leuke Sinterklaasknutsels die je met je klas kunt maken. Van het knutselen van een pietenmuts tot het maken van een stoomboot of een mijter. Kan jij wel wat inspiratie gebruiken? In deze blog vind je 5 leuke Sinterklaasknutsels.

Voor veel Sinterklaasknutsels heb je niet veel nodig. Vaak heb je aan een paar wc-rollen, papier, stiften, verf, karton, wat touw, een schaar en lijm al meer dan genoeg. Wil je het groots aanpakken? Dan kun je ook aan de slag met wiebeloogjes, watten, veertjes, eierdozen of chenille draad. Wij hebben voor ieder wat wils gevonden.

1 Sinterklaasknutsels: wc-rollen

Heb je nog een grote zak met wc-rollen in voorraad? Deze zijn ideaal om leuke Pietjes, een Sinterklaas en het paard van Sinterklaas te maken. Je kunt de Pietjes en de Sinterklaas maken door de wc-rollen met papier te beplakken. Vervolgens kunnen de kinderen met stiften aan de slag om gezichtjes te maken en de Piet roetvegen te geven. Wil je de Sinterklaas net wat leuker maken? Gebruik dan watjes om de baard en het haar te maken.

Het paard van Sinterklaas is nét iets lastiger. Om het paard te maken heb je twee toiletrollen, wit papier, grijze of witte wol, plakoogjes, stiften, lijm en een schaar nodig. Beplak beide wc-rollen met wit papier en knip één van de rollen doormidden. Gebruik de ene helft voor het hoofd van het paard en leg de ander even apart. Deze kun je later gebruiken om de benen van het paard te maken. Plak een van de halve rolletjes op het grote rolletje en prik hier rechts bovenaan een gaatje in voor de manen. Dit doe je bovenop het grote rolletje ook voor de staart. Het overgebleven halve rolletje knip je nogmaals doormidden en gebruik je voor de benen. Vervolgens kunnen de kinderen met stift een hoofdstel en neusgaten tekenen. Voor de ogen gebruik je een plakoogje.

2 Sinterklaasknutsels: Stoomboot knutselen

Een eierdoos is als knutselmateriaal ontzettend veelzijdig. Maak er bijvoorbeeld een leuke stoomboot van. Dit doe je door de deksel van de eierdoos er af te knippen. Maak vervolgens een schoorsteen van een keukenrol en beplak hem met zwarte tape of plak er karton op. Lijm deze vast aan de boot en laat er met behulp van watjes wat rook uitkomen. Vind je de boot nog niet feestelijk genoeg? Span dan een touwtje van de ene naar de andere kant van de boot. Hier kun je gekleurde vlaggetjes aan hangen. De eierdoos kan vervolgens versierd worden met verf, stickers of andere plakkers.

Wil je de stoomboot nog wat extra opleuken? De wc-rol Sint en Pietjes van tip 1 passen er perfect in.

3 Sinterklaas knutselen: Sint en Pietjes van ijsstokjes

Ben jij op zoek naar een simpel knutselwerkje waar de klas snel klaar mee is? Kies dan voor Sint en Pietjes van ijsstokjes. Het enige wat je hiervoor nodig hebt zijn ijsstokjes, stiften, gekleurd papier, een schaar en lijm. Je kunt ze op gekke plekken in de klas neerzetten of er zelfs een leuke slinger van maken.

4 Een slinger van mijters

Kan jouw klaslokaal nog wel wat Sinterklaas versieringen gebruiken? Een slinger met mijters eraan brengt je klaslokaal helemaal in de Sint sfeer. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is rood en geel papier, een schaar, lijm, een touwtje en plakband. Laat uit het rode papier een mijter knippen. Dit kun je alvast op het papier tekenen, of juist aan de klas overlaten. Vervolgens laat je uit het gele papier een kruis knippen. Deze plak je op de mijter en klaar is kees. Het enige wat nu nog rest is de mijters aan het touwtje plakken.

5 Sinterklaas kleurplaten

Zijn bovenstaande knutselwerkjes nog iets te hoog gegrepen voor je klas? Dan kun je natuurlijk ook met kleurplaten aan de slag. Online zijn er namelijk ontzettend veel kleurplaten te vinden die je gemakkelijk kunt printen. Leg stiften of potloden op de tafeltjes en kleuren maar!