Start jij binnenkort op een nieuwe school? Of neem jij voor langere tijd een klas over van de vaste leerkracht? Hoe zelfverzekerd en ontspannen je ook bent, een nieuwe start is altijd spannend! Gelukkig zijn er genoeg tips voor een goed begin. In dit blog vind je 6 tips om te starten op een nieuwe school.
1. Starten op een nieuwe school: een goed begin is het halve werk
Elke school is anders en heeft zijn eigen unieke werkwijze. Denk aan afspraken, regels, statuten maar ook aan de werksfeer of identiteit. Verdiep je goed in de school, zodat je een duidelijk beeld hebt van de school waar je binnenkort start. Bekijk het smoelenboek met al je collega’s, oefen de namen van de leerlingen in je klas of lees alvast wat notulen van vergaderingen door.
2. Vraag om hulp of begeleiding
Je leert een school en je collega’s pas echt goed kennen, als je de tijd neemt om van je collega’s te leren. Vraag om hulp of begeleiding en kijk een keertje met een collega mee in zijn of haar les. Zo zie je hoe anderen omgaan met dagelijkse situaties en hoe het er in andere klassen aan toe gaat. Wees niet bang om vragen te stellen en ook je eigen kennis te delen.
3. Laat jezelf zien
De school is niet alleen nieuw voor jou, maar jij bent ook nieuw voor de school en je collega’s. Een goede eerste indruk kan je maar een keer maken, dus het is belangrijk om tijd in het maken van connecties te stoppen. Meld je aan voor activiteiten buiten de klas, maak een praatje met collega’s of help mee bij het organiseren van schoolactiviteiten. Bijvoorbeeld de schooldisco, een sportdag of het schoolreisje.
4. Neem de tijd je klas te leren kennen
Een nieuwe klas is niet alleen spannend voor jou, maar ook voor je leerlingen. Extra belangrijk dus om de klas eerst goed te leren kennen en nog niet teveel te willen. Zijn jullie aan elkaar gewend? Dan kun je volgens een vast schema of routine gaan werken. Ga je op een religieuze school aan de slag? Dan wordt de dag vaak begonnen met een gebed, verhaal of klassikaal gesprek. Check dit vooraf op school zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Kom je er niet helemaal uit? Wees eerlijk en vraag je leerlingen om hulp. Zo zorg je ovor een veilig klimaat, waarin je leerlingen zich ook kwetsbaar op durven te stellen.
5. Stel jezelf voor aan de ouders
Goed contact met de ouders is bijna net zo belangrijk als het contact met de leerlingen en je collega’s. Schrijf een leuk stukje voor de nieuwsbrief, geef de leerlingen een voorstelbrief mee of vraag de ouders een keer om mee de klas in te komen. Zo zorg je samen voor een goed begin en is het makkelijker de ouders aan te spreken als iets minder goed gaat.
6. Geef jezelf de tijd
Gun jezelf de tijd om de school goed te leren kennen. Je hoeft echt niet gelijk alle processen te kennen. Neem vooral de eerste weken niet alleen tijd voor kennismakingsgespreken, maar ook voor voldoende rust en ontspanning. De klas heeft er niks aan als je na twee weken al uitgeblust bent!