Vacatures
Voor professionals
Voor scholen
Voor kinderopvang
DIT IS WIJS
Academy
22 januari 2020 | 3 minuten leestijd

7 Tips om stress bij toetsen weg te halen

Sommige leerlingen reageren enthousiast op toetsen. Ze vinden het heerlijk om ergens hard voor te werken en dan beloond te worden met een goed cijfer.

Andere leerlingen raken zo in de stress dat hun resultaten er onder lijden. Je ziet het vaak bij het nakijken. Je ziet dan fouten waarvan je denkt: “Hé wat raar. Dat antwoord weet ze toch…”

Deze week een aantal tips die de stress bij leerlingen kan reduceren.

En niet alleen stress die wordt veroorzaakt door toetsen; veel tips zijn ook toepasbaar in het dagelijks leven. Ook bij jouzelf trouwens…

  1. Ga in de toekomst. Visualiseer dat de toets af is, en dat je een mooi cijfer hebt gehaald. Ga na wat je allemaal hebt gedaan om dat mooie cijfer te halen. Ga terug naar het nu en plan in wat je moet doen om dat cijfer te halen.
  2. Focus op de toets. Dat kan door meditatie, kleuren, een stukje muziek of gewoon stilte…
  3. Pak een blaadje en schrijf of teken daar alles wat jou van de focus af haalt. Dagelijkse problemen, boodschappenlijstjes, zorgen om anderen… schrijf het allemaal op, zodat je het kwijt bent.
  4. Vlak voor de toets: frisse lucht, water drinken en bewegen (springen, rennen). Beter geen suikers (die kunnen de concentratie doen verminderen).
  5. Maak samen een proeftoets met dezelfde soort vragen. Dus niet: de leerlingen maken en je bespreekt samen na… Nee: echt de toets samen maken. Stap voor stap. En alleen voor degenen die dat willen. Of geef keuzemogelijkheden: samen maken, alleen maken of niet maken.
  6. Als het maken van de toets langer duurt dan 45 minuten: splits de toets in tweeën en las een pauze in van 10 minuten. Ook hier weer: frisse lucht, water drinken en bewegen (springen, rennen). Daarna weer: focus.
  7. Kijk de toets meteen na: directe feedback is de enige effectieve feedback.

Heb jij nog meer tips? Stuur jouw reactie in naar redactie@ditiswijs.nl

 

 

Meer informatie?

Redactie DIT IS WIJS

Ik help je graag op weg!
Neem contact op met mij.