Vacatures
Voor professionals
Voor scholen
Voor kinderopvang
DIT IS WIJS
Academy
09 oktober 2023 | 3 minuten leestijd

Tips om beter voor jezelf te zorgen

Als leraar is het essentieel om goed voor jezelf te zorgen. Je hebt niet alleen de verantwoordelijkheid om je leerlingen te onderwijzen, maar ook om je eigen fysieke en mentale gezondheid te onderhouden. Hier zijn enkele belangrijke stappen die je kunt nemen om beter voor jezelf te zorgen als leraar.

Tips om beter voor jezelf te zorgen

  1. Dit kan helpen om stress te verminderen en je energielevel op peil te houden. Zorg dat je elke dag minstens een half uur pauze hebt om te ontspannen en je hoofd leeg te maken.
  2. Beweeg regelmatig: Als leraar breng je vaak veel tijd zittend door. Het is daarom belangrijk om regelmatig te bewegen om je bloedcirculatie op gang te houden. Maak bijvoorbeeld een wandeling tijdens de lunch of doe yoga-oefeningen tussen de lessen door.
  3. Eet gezond: Als leraar heb je vaak weinig tijd om te eten en grijp je al snel naar snelle, ongezonde snacks. Probeer daarom bewust te zijn van wat je eet en zorg dat je voldoende gezonde voeding binnenkrijgt. Neem bijvoorbeeld fruit en groenten mee als tussendoortje.
  4. Praat met collega’s: Het kan fijn zijn om met collega’s te praten over de uitdagingen van het leraarschap. Zo voel je je minder alleen en kun je tips uitwisselen over hoe je beter voor jezelf kunt zorgen.
  5. Plan je tijd goed in: Als leraar heb je vaak veel verschillende taken die je moet uitvoeren. Zorg dat je je tijd goed plant, zodat je niet overweldigd raakt. Maak bijvoorbeeld een to-do-lijst voor de dag of week en zorg dat je je daaraan houdt.
  6. Leer om nee te zeggen: Het kan moeilijk zijn om nee te zeggen tegen extra taken of verzoeken van collega’s of ouders, maar soms is het belangrijk om je grenzen aan te geven. Als je te veel hooi op je vork neemt, kan dat ten koste gaan van je eigen gezondheid.
  7. Zorg voor voldoende slaap: Een goede nachtrust is essentieel voor je fysieke en mentale gezondheid. Zorg dat je voldoende slaap krijgt door op tijd naar bed te gaan en voldoende te ontspannen voordat je gaat slapen.