Vacatures
Voor professionals
Voor scholen
Voor kinderopvang
DIT IS WIJS
Academy
10 oktober 2023 | 3 minuten leestijd

Tips voor de wijze invaller!

Bij DIT IS WIJS hebben wij er dagelijks mee te maken: ‘invallen’. Of dit nu op een school is bij iemand om de hoek of een school ver weg: onze docenten en onderwijsassistenten staan altijd klaar voor nieuwe opdrachten als invaller. Ze passen zich overal aan en doen hun best om goed voor de dag te komen. Vooral in het PO is invallen een bekend verschijnsel, omdat je basisschoolleerlingen niet even een tussenuur kunt geven. Helaas zijn er op elk onderwijsniveau invallers nodig. Redenen hiervan zijn bijvoorbeeld zwangerschap, burn-out, ziekte, etc.

Je wilt op elke plek waar je komt gezien worden als de wijze en vrolijke invaller, maar dat kan soms best lastig zijn. Je moet aan de school en omgeving wennen, aanpassen aan de visie van de school en steeds op de hoogte blijven van de kinderen in je klas. Hoe kan je er dan voor zorgen dat jij de vrolijke invaller blijft?

Onze coach Judith heeft jarenlang als invaller gewerkt en heeft hier onwijs veel ervaring in. Zij heeft een aantal tips voor jou als invaller.

Ben jij een wijze invaller?

 

Tip 1
Bij het starten van een nieuwe opdracht is het belangrijk dat je de school waar je gaat werken goed kent. Google de school op het internet, bekijk de website van de school, lees het schoolplan en kijk of je jouw nieuwe collega’s al kan zien (middels een smoelenboek). Zo ben je voorbereid op de dag en weet je wat er verwacht wordt van je op de nieuwe school.

Tip 2
Zorg dat je uiterlijk “passend” is bij de school. Wat hebben de leraren op de foto’s op de website aan? Laat zien dat jij je aanpast aan de wensen van de school. Let ook op piercings en tattoos, roklengte en decolletés en wat hierin gewoon wordt gezien.

Tip 3
Toon veel interesse in de groep en in de klas(sen) waar je les gaat geven. Sta je voor een langere periode voor de klas? Stel dan vragen over de leerlingen, ouders, het verleden en de toekomst. Sta je voor korte termijn of één dag voor de klas? Stel dan vragen over wie de leraar voor jou was en waarom hij/zij weg is?

Tip 4
Weet welke visie de school heeft op leerlingen en onderwijs. Denk er over na of die visie bij jou past.

Tip 5
Geef iedereen die je in de school (en in de teamkamer) ontmoet een hand, stel je voor en maak even een leuk praatje. Op deze manier kan je makkelijker namen en gezichten onthouden en dat is altijd goed. Zo herkennen docenten die daar op school werken jou en blijf je in hun gedachte.

Tip 6
Maak mappen met activiteiten en lessen voor alle klassen en groepen, dan heb je altijd materiaal. Zorg ervoor dat jij beslagen ten ijs komt!

Tip 7
Laat je niet gek maken. Wijs een klassenassistent aan. Die kan dan helpen met waar alles ligt en vertellen wat de vaste docent altijd doet. Neem je tijd. Het programma hoeft niet af.

Tip 8
Heb heel veel plezier! Wees vrolijk, oprecht en maak er een mooie tijd van, ook al ben je er maar een halve dag. De kinderen vinden het ook fijn als zij een vrolijke invaller voor de klas hebben staan. Dat geeft ze ook een goed en veilig gevoel!

Je eerste, tiende of honderdste invalbeurt? Wij wensen je heel veel succes bij elke les die jij geeft!

Samen zijn wij WIJS.

Werken bij DIT IS WIJS, maar weet je niet hoe jij je goed kan voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Lees onze blog over solliciteren in het onderwijs.