Vacatures
Voor professionals
Voor scholen
Voor kinderopvang
DIT IS WIJS
Academy
07 juli 2021 | 3 minuten leestijd

Waar let een recruiter op bij een cv?

Solliciteren, wat een tijd gaat eraan voorbij om telkens je cv up-to-date te houden en de perfecte motivatiebrief te schrijven voor verschillende werkgevers. Vooral in deze tijd kan het lastig zijn om de ideale werkgever te vinden. Onze recruiters geven je dé helpende hand om de druk op het solliciteren te verminderen. Hieronder lees je hoe we jou daarbij kunnen helpen!

Niet te veel poespas 

Een sterk cv bestaat uit meerdere componenten die elkaar versterken. Daarin luidt wel het advies ‘’Sometimes less is more’’ als uitgangspunt. Zorg er dan ook voor dat jouw cv zo overzichtelijk mogelijk is. Het gebruik van kleuren, verschillende lettertypes, emoticons en afbeeldingen kan zeker een versterking van jouw cv zijn. Vooral bij functies waarin creativiteit gebaat is kan een overzichtelijk en kleurrijk cv uitkomst bieden. Zorg er echter wel voor dat de kleuren op elkaar zijn afgestemd, de afbeeldingen de juiste grootte en posities hebben en dat er uiteraard een bijpassend lettertype wordt gehanteerd. Bij het solliciteren wordt een cv als eerste indruk gegeven. Zorg er dan ook voor dat deze jou als persoon illustreert.

Maar wat moet er eigenlijk in staan?

Dan komen we bij de inhoud. Natuurlijk, een mooi vormgegeven cv heeft zo zijn voordelen, maar wanneer besluit een werkgever nu eigenlijk om de telefoon op te pakken en jou uit te nodigen voor dat heilige bakje koffie? Vaak wordt dat wat lastiger op het moment dat er op een cv alleen werkgevers en functietitels staan. Ga dus de diepte in! Vertellen wat je in het verleden gedaan hebt geeft namelijk meer feeling voor degene die het leest. Op welke scholen je het meeste gewerkt hebt, bij welke (speciale) groepen jij voor de klas staat en wat je daar zo leuk aan vindt. Allemaal voorbeelden van manieren waarmee je de diepte in zou kunnen gaan op jouw cv.

Uiteindelijk geldt ook hier de vuistregel ‘’sometimes less is more’’. Maak dus geen boekwerk van jouw cv. Houd het kort, energiek en krachtig. Daarnaast is het natuurlijk ook erg belangrijk om jouw bevoegdheden/opleidingen duidelijk naar voren te laten komen op jouw cv. Deze zijn vaak leidend voor werkgevers die zoekende zijn naar nieuwe werknemers. De combinatie tussen de goede opleidingen, ervaringen en motivatie maken dan ook het ideale cv. Daarmee kun je elke werkgever overtuigen! Ohja.. vergeet natuurlijk niet alle gegevens, zoals je volledige naam, adres en contactgegevens te vermelden op je cv. Jouw nieuwe werkgever moet natuurlijk wel weten wie je bent en hoe hij je kan bereiken.

Motiveren doe je zo!

Een motivatiebrief, de heilige graal van zelfreflectie én hetgeen waarmee je werkgevers volledig kunt overtuigen om jou uit te nodigen voor een gesprek op school. Hierin is het uiteraard belangrijk dat je interesse toont in de werkgever. Verdiep je dan ook in de werkgever en vertel wat jou aanspreekt om te solliciteren. Zit hem dat in het type onderwijs, type school, de bevoegdheid om er te werken of juist de doorgroeimogelijkheden.

Laat blijken wat jou motiveert en wat je leuk vindt. Op het moment dat je namelijk vertelt over wat je leuk vindt, gaat dit automatisch gepaard met enthousiasme. Een win-win dus.

Daar komt hij weer ‘’sometimes less is more’’. Houd het beknopt. Laat je niet te veel leiden door enthousiasme, waardoor een gehele carrière gedetailleerd op papier komt te staan. Een A4’tje aan motiverende tekst zou al overtuigend genoeg moeten zijn. Ten slotte kun je de motivatiebrief ook nog versterken door te vertellen wat je wilt bereiken bij het bestuur waar je solliciteert. Praten over een bepaald toekomstperspectief geeft voor een werkgever vaak aan dat een kandidaat zichzelf op de lange termijn daar ziet werken. Als er iets is waar werkgevers erg enthousiast van worden is het duidelijkheid voor de lange termijn. Dus kom maar op met jouw geformuleerde doelen!

Deze tips zouden je moeten helpen om jouw cv tip top in orde te kunnen krijgen!