Sociale media neemt een steeds grotere rol in het leven van kinderen in. Ze blijven via internetplatforms als TikTok, YouTube, WhatsApp, Instagram en Snapchat in contact met de wereld om zich heen en ook in de klas wordt digitale media veel vaker door leraren ingezet om de interactie aan te gaan. Hoe wordt sociale media door leerlingen gebruikt? En hoe kun je dit zelf toepassen in je lessen? In deze blog vertellen we je meer over sociale media in de klas.
Kinderen en sociale media in de klas
Als leraar wil je niet alleen je kennis overbrengen, je hebt ook een pedagogische taak. En hoe je het ook went of keert: digitale media speelt hier een steeds grotere rol in. Veel kinderen tussen de vier en acht jaar hebben zowel thuis als op school toegang tot een tablet of smartphone. Deze groep zit zelf bijna niet op sociale media, maar maakt wel gebruik van educatieve applicaties en video’s. Allemaal speciaal ontwikkeld voor deze doelgroep. Als leraar kun je hier gebruik van maken door kinderen tijdens de les aan de slag te laten gaan met een tablet of Chromebook. Uit wetenschappelijk onderzoek is zelfs gebleken dat kinderen lesstof sneller en beter opnemen als ze bezig zijn met iets dat ze leuk vinden. Zo worden je lessen niet alleen interactiever, je leerlingen leren er nog meer van ook!
Ongeveer 92% van de leerlingen tussen de tien en achttien jaar oud hebben een eigen smartphone, laptop of tablet. Deze gebruiken ze voornamelijk voor het versturen van berichtjes of het kijken van filmpjes, maar wordt ook voor school veelvuldig ingezet. Bijvoorbeeld bij het maken van huiswerk. Zo sturen ze berichtjes aan een of meerdere klasgenoten om naar het huiswerk te vragen, maken ze foto’s van het huiswerk en kijken ze YouTube filmpjes om de lesstof beter te begrijpen. Een mooi uitgangspunt dus om sociale media een vast onderdeel van je lessen te laten worden.
Tips en tricks
Het kan ontzettend vervelend zijn als je midden in je les zit en leerlingen meer aandacht voor sociale media hebben dan voor jou. Gelukkig zijn er heel wat tips waardoor je sociale media kunt gebruiken om je lessen interactiever en interessanter voor de leerlingen te maken. Lesstof blijft immers veel beter hangen als leerlingen doen wat ze leuk vinden en actief met het onderwerp aan de slag kunnen.
- Laat de klas op YouTube naar video’s over specifieke onderwerpen zoeken;
- Leer de klas wat netwerken is en hoe ze zich online kunnen profileren;
- Start een fotoproject en laat de leerlingen Instagram gebruiken om het resultaat te presenteren;
- Merk je dat sociale media bij jouw leerlingen nog heel wat vragen oproept? Las dan een ‘sociale media’ spreekuur in. Je klas kan dan op een laagdrempelige manier vragen stellen;
- Laat de leerlingen op zoek gaan naar fake nieuws;
- Content op sociale media is kort en bondig. Laat leerlingen daarom een samenvatting van een tekst of les maken. Dit keer niet op een a4-tje maar in een tweet van 280 tekens. Een goede manier om te kijken of ze de kern van de les begrijpen.
- Het is belangrijk om ook de keerzijden van sociale media bespreekbaar te maken. Denk hierbij aan de sociale bubbel, maar ook aan online shaming, sexting en de gevaren van cybercrime.